Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Nitriansky kraj

Raňajkami v tráve si v Nitre navodili atmosféru impresionizmu

Noblesu 19. storočia zažívajú návštevníci kultúrno-spoločenského podujatia Raňajky v tráve. Stovky ľudí sa už po šiesty raz stretli v nedeľu 1. júla 2018 pri Kostole sv. Michala Archanjela nad Dražovcami v Nitre. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Súčasťou Raňajok v tráve býva pravidelne aj výstava. Tento rok ju pripravila slovenská maliarka Jana Farmanová, ktorá žije a tvorí v Nitre.

Nitra 1. júla (TASR) – Atmosféra impresionizmu sa po roku opäť vrátila do Nitry. Vychutnali si ju stovky Nitranov i návštevníkov mesta, ktorí sa v prvú júlovú nedeľu stretli pri románskom kostolíku nad Dražovcami na pikniku Raňajky v tráve. Lúku pri Kostole sv. Michala archanjela pokryli deky, na ktorých sa rozložili piknikujúci so svojimi košíkmi.

Noblesu 19. storočia známu z obrazov Moneta a Maneta dotváralo dobové oblečenie, klobúky i slnečníky. "Hlavná myšlienka pikniku vychádza z toho, aby sa ľudia stretli na mieste, ktoré je jedinečné, a strávili tam spoločne príjemné chvíle. Kostolík a jeho okolie je práve takýmto miestom, ktoré vyhľadávajú nielen domáci, ale aj ľudia z regiónu a turisti," skonštatovala Emília Domanová, autorka projektu. Piknik zároveň prispieva k propagácii a ochrane tejto vzácnej kultúrnej pamiatky.

Súčasťou Raňajok v tráve býva pravidelne aj výstava. Tento rok ju pripravila slovenská maliarka Jana Farmanová, ktorá žije a tvorí v Nitre. Na výstave predstavila svoje maľby pod názvom Na útese. Predpoludnie patrilo divadlu Jaja s predstavením Princezná Frmfulína, popoludnie spestrilo dámske vokálno-inštrumentálne zoskupenie Paper Moon Trio.

Mesto Nitra ako Európske mesto športu odprezentovalo malú expozíciu o športe a športových aktivitách z obdobia 19. storočia. Návštevníci si mohli zahrať kroket, petang alebo šachy, ale aj absolvovať pri jaskyniach pod útesom prírodný obrad Prechod špirálou.

Prvé Raňajky v tráve sa uskutočnili v roku 2013 v rámci osláv 900. výročia prvej písomnej zmienky o Dražovciach. Stretli sa s veľkým ohlasom a záujmom ľudí, preto sa organizátori rozhodli pokračovať s realizáciou tejto akcie každoročne.