Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Nitriansky kraj

Nitra pripravuje platbu za parkovanie aj cez sms správu

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR/AP

Ďalšou dôležitou zmenou v pravidlách parkovania v Nitre bude obmedzenie vydávania rezidenčných kariet pre firmy a inštitúcie.

Nitra 7. mája (TASR) – Možnosť platiť za parkovanie pomocou sms správy, obmedzenie počtu rezidenčných kariet pre firmy či novú parkovaciu kartu pre zdravotne ťažko postihnutých občanov prináša dodatok všeobecne záväzného nariadenia (VZN), ktorý schválilo nitrianske mestské zastupiteľstvo. Podľa slov prednostu mestského úradu Igora Kršiaka radnica začne už v dohľadnom čase hľadať prevádzkovateľa služby, ktorá umožní platbu parkovného cez sms správu.

„Musíme nájsť vhodného partnera. Firiem, ktoré takéto služby poskytujú, je viacero, takže musíme pripraviť verejnú obchodnú súťaž, jej zadanie a podmienky. Predpokladám, že najskôr niekedy k septembru sa vieme dostať k výberu vhodnej firmy,“ hovorí Kršiak. Ako pripomenul, takáto služba so sebou prinesie aj náklady na jej prevádzkovanie. Či ich budú znášať iba majitelia áut, alebo aj mesto ešte nie je isté. „To bude závisieť aj od nastavení súťažných podmienok, ale keďže ide o určitú nadštandardnú službu, tak možno niečo prenesieme aj do ceny parkovacieho lístka,“ povedal Kršiak.

Ďalšou dôležitou zmenou v pravidlách parkovania v Nitre bude obmedzenie vydávania rezidenčných kariet pre firmy a inštitúcie. Pretože doteraz vydávanie kariet nebolo nijako regulované, pre niektoré lokality ich bolo vydaných toľko, že pre verejnosť už nezostali voľné takmer žiadne parkovacie miesta. Takáto situácia nastala napríklad v centre mesta na Damborského ulici, kde je parkovisko so 120 miestami. Majitelia rezidenčných kariet z okolitých inštitúcií tu však každý deň obsadzujú takmer 100 miest. „Podľa nových pravidiel už počet vydaných zamestnaneckých parkovacích kariet nebude môcť prekročiť 25 percent z celkového počtu parkovacích miest na žiadanej miestnej komunikácii. Prioritne sa bude prihliadať na potreby parkovania verejnosti,“ uviedol Kršiak.