Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Nitriansky kraj

Nitra sa bude uchádzať o dotáciu na výstavbu troch nových cyklotrás

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) chce radnica získať 95 percenta financií, zvyšných päť percent bude tvoriť spolufinancovanie mesta.

Nitra 7. septembra (TASR) – Mesto Nitra plánuje vybudovať tri nové cyklotrasy v celkovej hodnote takmer dva milióny eur. Z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) chce radnica získať 95 percenta financií, zvyšných päť percent bude tvoriť spolufinancovanie mesta.

Mestskí poslanci dnes na svojom rokovaní rozhodli, že magistrát predloží žiadosti na získanie nenávratného finančného príspevku na cyklotrasu, ktorá prepojí mestské časti Mlynárce, Diely a Klokočinu. Druhý cyklistický chodník bude viesť od autobusovej stanice na Štúrovu ulicu a tretia trasa prepojí centrum Nitry s mestskou časťou Dražovce.

Ako informoval mestský úrad, budovanie nových trás nesúvisí s podporou turistiky, či rekreačných aktivít. "Cieľom vybudovania uvedených úsekov cyklistických komunikácií je prepojenie existujúcich cyklotrás a predovšetkým zlepšenie dostupnosti k občianskej infraštruktúre aj nemotorovou dopravou," uvádza sa v materiáli, o ktorom dnes rozhodovalo mestské zastupiteľstvo.

Magistrátu sa už v auguste podarilo získať viac ako 3,3 milióna eur na vybudovanie piatich cyklotrás. Okrem vybudovania I. a II. etapy cyklocesty medzi Nitrou a Vrábľami, získalo mesto dotáciu aj na výstavbu cyklolávky cez rieku Nitra, ktorá prepojí Wilsonovo nábrežie a Nábrežie mládeže pri Slovenskej poľnohospodárskej univerzite.

Medzi schválenými projektmi je aj cyklotrasa, ktorá spojí cez Wilsonovo nábrežie a Mostnú ulicu Univerzitný most s Mestským parkom na Sihoti. Ďalšia trasa bude viesť zo sídliska Klokočina cez les na Borine až na autobusovú stanicu. Z už schválených dotácií sa bude stavať aj druhá etapa cyklotrasy smerujúcej z Triedy A. Hlinku na Dlhú ulicu na sídlisku Chrenová.