Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Nitriansky kraj

Súčasťou výstavy zvierat v Nitre sú majstrovstvá v králičom hope

Ilustračné foto Foto: angora.cz

Ako informovali organizátori, celkovo bolo na nitriansku výstavu prihlásených viac ako 5000 zvierat.

Nitra 24. novembra (TASR) – Na výstavisku Agrokomplex v Nitre sa počas víkendu zišli chovatelia na 21. ročníku Celoštátnej výstavy zvierat s medzinárodnou účasťou. V rámci podujatia sa budú konať aj III. Majstrovstvá Slovenska v králičom hope.

Ako informovali organizátori, celkovo bolo na nitriansku výstavu prihlásených viac ako 5000 zvierat. Návštevníci si tak môžu pozrieť približne 2300 králikov, 1500 holubov a 1400 kusov hydiny. K sprievodným podujatiam patrí odovzdávanie ocenení z európskej výstavy, ktorá sa konala v Dánsku a tiež slávnostný krst Vzorníka holubov.

Chovatelia králikov sa stretnú aj na Majstrovstvách Slovenska v králičom hope. Na súťaži sa môžu zúčastniť pretekári, ktorí majú najmenej sedem rokov s králikmi vo veku najmenej päť mesiacov. "V prípade skoku ďalekého a vysokého musí byť králik starší ako desať mesiacov," uvádza sa v pravidlách súťaže.



Králiky pretekajú na rovinnej dráhe a bežia aj parkúr. Na tratiach s rôznou obťažnosťou musia prekonať 10 až 14 prekážok, medzi ktorými môže byť aj vodná priekopa. Podľa pravidiel súťaže sa na súťaži môžu zúčastniť králiky všetkých plemien aj ich krížence. Podmienkou je, aby pretekali dobrovoľne, pretože ťahanie či prenášanie králika, prípadne zlé zaobchádzanie so zvieraťom rozhodcovia prísne trestajú.