Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Nitriansky kraj

Výstava Fetiše súčasnosti v Nitre predstaví tvorbu 26 umelcov

Ilustračná snímka. Foto: TASR Oliver Ondráš

Vystavujúcich umelcov spája skutočnosť, že vo svojej tvorbe reagujú na rôzne témy fetišov, fetišizmu a fetišizácie v spoločnosti.

Nitra 24. novembra (TASR) – Poslednou tohtoročnou výstavou v Reprezentačných priestoroch Nitrianskej galérie bude kolektívny projekt 26 umelcov s názvom Fetiše súčasnosti. Svoje diela na ňom predstavia súčasní slovenskí a českí výtvarníci a dizajnéri.

Vystavujúcich umelcov spája skutočnosť, že vo svojej tvorbe reagujú na rôzne témy fetišov, fetišizmu a fetišizácie v spoločnosti. "Návštevník postupne v jednotlivých miestnostiach objaví, uvidí, ucíti a vychutná si rôzne kultové a magické predmety minulosti a súčasnosti, telo, erotiku, módu, nevšedné dizajnérske kúsky, voyerizmus, fetišizáciu ľudských potrieb či zberateľstvo," povedali o výstave kurátori Ľudmila Kasaj Poláčková a Omar Mirza.

Ako pripomenuli, na výstave nebudú chýbať ani náboženské fetiše, fetiš vône či fetiše socializmu. "Budeme vizuálne pátrať po neškodných psychologických úchylkách v našom správaní, ktoré nás na jednej strane od ostatných odlišujú, no na druhej strane mnohých ľudí nečakane a nevedomky spájajú," dodali kurátori.

Výstava potrvá v Reprezentačných priestoroch galérie od 13. decembra do 31. marca.