Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Nitriansky kraj

Združenie Storm spustilo online poradenstvo pre deti a mládež v núdzi

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Združenie Storm vyše desať rokov prevádzkuje v Nitre jediný nízkoprahový program.

Nitra 21. marca (TASR) – Združenie Storm začalo v rámci programu Cirkus poskytovať nové preventívne služby pre deti a mládež. Určené sú deťom a mladým ľuďom, ktorým ponúka nové možnosti, ako sa skontaktovať s odborníkmi, zdôveriť sa či požiadať o pomoc v ťažkých chvíľach. „Mladým ľuďom stačí byť online a napísať na facebookový profil Cirkus nízkoprahový klub. Na ňom nájdu všetky potrebné informácie o programe, novinky z diania, ponuku sociálnych služieb a aktuálnu ponuku voľnočasových aktivít. Profil slúži aj ako informačný kanál, sú na ňom uverejňované mnohé preventívne články a príspevky na témy, ktoré mladých zaujímajú. Patria k nim bezpečnosť na sociálnych sieťach, alkohol, drogy, kyberšikana, tolerancia. Na 'chate' stretnú vždy pracovníka programu, ktorý im poradí alebo dohodne osobné stretnutie,“ informovala Barbora Hurtišová zo Združenia Storm. Združenie vyše desať rokov prevádzkuje v Nitre jediný nízkoprahový program. Jeho hlavným cieľom je kontaktovať mladých, ktorí nemajú záujem alebo možnosť zúčastňovať sa na bežne dostupných voľnočasových aktivitách.

Online poradenstvo podporila Nadácia pre deti Slovenska z programu Hodina deťom. „Online chat je určený najmä mladým ľuďom, ktorí sa chcú porozprávať či zdôveriť, no v okolí nikoho nemajú a do klubu prísť nemôžu. Na online chate sa im vždy niekto ozve. Za zhruba šesť mesiacov fungovania projektu sme boli online 172-krát a mali sme 218 kontaktov,“ skonštatovala Hurtišová. Doplnkovou aktivitou je projektu je výstava fotiek Uhol pohľadu – aj my sme deti, ktorá umožňuje vidieť najväčšie nitrianske sídlisko Klokočina očami detí, ktoré tu vyrastajú. „Výstava je záverom troch praktických workshopov, na ktorých sa naši klienti v spolupráci s profesionálnym fotografom učili fotiť a upravovať obrázky. Ďalšími realizovanými aktivitami boli pravidelné diskusie na tabu témy, ktoré sa netýkali len oblasti dospievania, ale mnohokrát reagovali na dianie v spoločnosti,“ povedala Hurtišová.

Program Cirkus ponúka už desať rokov deťom a mládeži bezpečnú alternatívu ulice. Dáva mladým ľuďom príležitosť spoznávať nové možnosti využívania voľného času, iné hodnoty, spôsoby komunikácie a riešenia konfliktov. Poslaním programu je prostredníctvom aktivít primárnej prevencie znižovať výskyt sociálno-patologických javov u detí a mládeže a poskytovať sociálne služby nízkoprahového charakteru.

Počas trvania projektu bolo zrealizovaných 72 služieb. Program navštívilo 77 individuálnych klientov, s ktorými mali odborníci spolu 1126 kontaktov. Klienti sa tiež zapojili alebo si sami zrealizovali 800 voľnočasových aktivít, ktoré rozvíjajú ich mäkké zručnosti, komunikáciu a kreativitu.