Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Nitriansky kraj

VIDEO: Nitriansky hrad prešiel obnovou, otvára sa verejnosti

Projekt zameraný na zlepšenie turistickej infraštruktúry Nitrianskeho hradu bol z väčšej časti financovaný z grantu Finančného mechanizmu EHP, tzv. nórskych fondov. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Projekt umožnil sprístupniť doposiaľ verejnosti neprístupné časti hradu, akými sú hradná pivnica či veža Katedrály sv. Emeráma prostredníctvom terasy a kamennej balustrády.

Nitra 21. apríla (TASR) – Nitrianske biskupstvo dnes oficiálne ukončilo realizáciu projektu Zlepšenie turistickej infraštruktúry sprístupnenia národnej kultúrnej pamiatky – Nitra hrad – vrátane jeho častí. Projekt zameraný na zlepšenie turistickej infraštruktúry Nitrianskeho hradu bol z väčšej časti financovaný z grantu Finančného mechanizmu EHP, tzv. nórskych fondov. Celkové náklady projektu predstavovali 820.000 eur, z toho 85 % tvorili financie poskytnuté z nórskych fondov a štátneho rozpočtu. Spolufinancovanie Biskupstva Nitra dosiahlo 123.000 eur, biskupstvo hradilo aj neoprávnené náklady vo výške 138.000 eur. „V týchto nákladoch nie sú započítané výdavky na zariadenie hradnej pivnice a objektu služieb turistom, tie zatiaľ nemáme zosumarizované,“ informoval diecézny ekonóm Martin Štofko.



Podľa Štofka bolo cieľom projektu prispôsobiť hrad pre návštevníkov a zároveň zvýšiť informovanosť o samotnom hrade a jeho okolí. Vďaka projektu sa podarilo zlepšiť a doplniť chýbajúcu turistickú infraštruktúru Nitrianskeho hradu vybudovaním nového náučného chodníka s mobiliárom a informačnými tabuľami o histórii hradu a podhradia, faune a flóre jeho okolia, ale aj nového informačno-oddychového centra pre turistov. Projekt umožnil sprístupniť doposiaľ verejnosti neprístupné časti hradu, akými sú hradná pivnica či veža Katedrály sv. Emeráma prostredníctvom terasy a kamennej balustrády. Opravil sa historický hradný múr a obnovilo sa tiež parkovisko. „Na hrade už nie je veľa tých priestorov, ktoré by sa ešte dali sprístupniť verejnosti. Pri vstupe do hradu je jedna malá kazemata, sú tam dve malé pivnice, z ktorých sa bránil vstup do hradu. Tento rok by sme mohli na nich zapracovať, aby mohli byť aj tieto sprístupnené pre verejnosť,“ povedal Štofko.

Na hrade pribudla aj reštaurácia


Veľvyslankyňa Nórskeho kráľovstva v SR Inga Magistat je presvedčená, že investícia bude mať pozitívny vplyv na nárast kultúrneho turizmu v Nitre a okolí. „Máme skúsenosti, že obnova historických pamiatok má priamy dopad na tvorbu nových pracovných miest v regióne,“ skonštatovala. Podľa Štofka len v samotnom objekte služieb turistom doteraz vzniklo 12 nových pracovných miest. Nórsko podporilo rekonštrukciu pamiatok na Slovensku v rokoch 2009 až 2014 sumou 80 miliónov eur, z toho 12 miliónov eur bolo určených na obnovu kultúrneho dedičstva.