Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Nitriansky kraj

Oliver Filan predstavil Levičanom svoje Kórejské denníky

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Najväčší rozdiel medzi Slovákmi a Kórejčanmi je podľa Olivera Filana v pracovitosti.

Levice 15. marca (TASR) - Oliver Filan, syn slovenského spisovateľa, textára a cestovateľa Borisa Filana, prišiel v utorok (14.3.) do Levíc porozprávať o svojich cestovateľských zážitkoch z Južnej Kórey a prezentovať svoje "Kórejské denníky" prostredníctvom fotografií a videí.

V rámci pracovnej cesty strávil väčšinu času v juhokórejskom hlavnom meste Soul. "Najskôr som bol z toho trocha mimo, pretože tam bol len samý Kórejčan a len málokde sa tam nájde Európan. Soul má mimoriadnu hustotu obyvateľstva, mal som pocit, že na jednom metri štvorcovom žijú dvaja Kórejčania. Mesto je veľmi živé, má energiu, ktorá vás nabije. Keďže je to obrovské mesto, je tam pre nás Slovákov veľmi problematické orientovať sa," povedal Filan.

Najväčší rozdiel medzi Slovákmi a Kórejčanmi je podľa Olivera Filana v pracovitosti. "V tejto oblasti je veľký rozdiel, pretože Kórejčania sú extrémne pracovití. Na druhej strane však nemajú kreatívne myslenie. Našou výhodou je, že vieme všeličo vymýšľať. Medzi naše spoločné črty by som zaradil to, že oba národy sú dobrí hospodári a radi si vypijeme," dodal cestovateľ.

Podľa jeho slov sa v Južnej Kórei určite dá žiť veľmi dobre. "Je tam krásna príroda. Všetko tam funguje perfektne, či je to zdravotníctvo, alebo rôzne služby. Pokiaľ však nie ste Kórejčan, asi by to nešlo. Spoznal som už viac krajín, no v Južnej Kórei som žil a pracoval, takže mám na túto krajinu iný pohľad, ako na tie, kde som išiel len s cieľom spoznávať. Je rozdiel byť v Thajsku na pláži a behať s televíziou po celej Južnej Kórei. Určite je to však nepoznaná a zaujímavá krajina," poznamenal Filan.

"Ak v tejto krajine pôsobíte nejaký čas, európske rozdiely sa u vás úplne vymažú. Kórejský spôsob života by sa však na Slovensku určite neuchytil," dodal.