Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Nitriansky kraj

Osmičkové dátumy ovplyvňujú dejiny mesta už viac ako 1000 rokov

Nitra Foto: Nitrafest.sk

Prvým významným dátum nielen pre Nitru, ale celé územie dnešného Slovenska bol rok 828. Vtedy biskup Adalrám pred 1190 rokmi vysvätil kniežaťu Pribinovi prvý kresťanský kostol.

Nitra 6. júla (TASR) – Nitra si v tomto roku pripomína viaceré dôležité okrúhle výročia. Roky končiace sa na osmičku sú pre mesto významné už viac ako 1000 rokov. V rámci mestských slávností preto Ponitrianske múzeum a Nitriansky samosprávny kraj (NSK) pripravili konferenciu venovanú dejinám Nitry v kontexte historických výročí a dátumov, v ktorých sa nachádza osmička.

Ako na konferencii pripomenul historik Martin Homza, prvým významným dátum nielen pre Nitru, ale celé územie dnešného Slovenska bol rok 828. Vtedy biskup Adalrám pred 1190 rokmi vysvätil kniežaťu Pribinovi prvý kresťanský kostol. O štyri storočia neskôr došlo k ďalšej významnej udalosti, ktorá sa viaže na dátum s osmičkou na konci. V roku 1248, teda pred 770. rokmi, udelil Nitre kráľ Belo IV. výsady kráľovského mesta.

Nitrianski mešťania si ich však naplno užívali pomerne krátko, pretože o niekoľko desaťročí neskôr bola Nitra, opäť v roku končiacom na osmičku, darovaná biskupovi Paškovi. Stalo sa tak na pokyn kráľa Ladislava IV. v roku 1288. Ako pripomenul historik Peter Keresteš, od tohto dátumu až po rok 1848 trval takmer 600-ročný boj nitrianskych mešťanov za ich kráľovské privilégiá.

K ďalším významným dátumom patril podľa historikov určite aj rok 1918, keď sa Nitra, dovtedy v Uhorsku považovaná za maďarské mesto, stala súčasťou Československej republiky (ČSR). Aj napriek tomu, že prvá ČSR oficiálne vznikla už 28. októbra, slovenská zástava tu zaviala až 10. decembra po obsadení mesta československými vojskami.

Ulice Nitry obsadila v roku 1968 zasa maďarská armáda, keď sem jej jednotky prišli v rámci okupácie Československej socialistickej republiky vojskami krajín Varšavskej zmluvy. Pre Nitru je však podľa historikov významný aj rok 2018, keď sa podarilo znovu objaviť archív mesta Nitry, v ktorom sa našli mnohé významné listiny a dokumenty považované za definitívne stratené alebo zničené.