Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Nitriansky kraj

Ponitrianske múzeum v Nitre predstaví kolekciu textilných dezénov

Ponitrianske múzeum v Nitre. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Výstava bude sprístupnená od 11. októbra v priestoroch Ponitrianskeho múzea v Nitre, kde si ju návštevníci budú môcť pozrieť do konca novembra.

Nitra 4. októbra (TASR) - Kolekciu textilných dezénov z obdobia 70. a 80.rokov 20. storočia i dezénov s detskými, rastlinnými, kvetinovými, geometrickými a inými vzormi predstaví výstava tvorby Beaty Kabíčkovej-Vinceovej. Kolekciu textilných dezénov autorka vytvárala pre pražské Ústredie bytovej a odevnej kultúry, ktoré bolo elitným ústavom spotrebného dizajnu a určovalo vkus v socialistickom Československu od roku 1959 až do roku 1989, keď zanikol. TASR o tom informovala Ľubica Packová-Zahradárová z Ponitrianskeho múzea.

Beáta Kabíčková-Vinceová pôsobila ako pedagogička viacerých umeleckých školách, viedla výtvarné krúžky i pracovala ako módna dizajnérka textílií v Liberci. Koncom 60. a začiatkom 70. rokov získala viacero ocenení v súťaži o najlepší návrh na textil.

Jej umelecká tvorba zahŕňa množstvo rôznorodých techník a žánrov. V 70. rokoch 20. storočia sa venovala textilnej tvorbe – batike, maľbe na hodváb, autorsky ručne tkanej tapisérii, makramé, ručne viazaným náhrdelníkom doplnených nerastnými prvkami. Priebežne sa venovala i keramickej tvorbe s figurálnymi námetmi. V jej maliarskom prejave dominujú prírodné zákutia a scenérie, kvetinové zátišia v duchu slovenskej výtvarnej moderny, abstraktné figurálne kompozície. Zastúpená je i interiérová maľba. Venovala sa i grafickým technikám, sieťotlači a fotografii.

Výstava bude sprístupnená od 11. októbra v priestoroch Ponitrianskeho múzea v Nitre, kde si ju návštevníci budú môcť pozrieť do konca novembra.