Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Nitriansky kraj

Pracovníci SPU sa zapojili do výroby ochranných štítov pre nemocnicu

Ilustračná foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Výroba jedného ochranného štítu na 3D tlačiarni trvá približne päť hodín.

Nitra 12. apríla (TASR) – Technická fakulta Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre sa zapojila do výroby ochranných štítov pre zdravotníkov. Ochranné štíty, ktoré znižujú riziko prenosu infekčného ochorenia COVID-19, vyrábajú pracovníci fakulty pomocou 3D tlačiarní. Prvých 14 vyrobených ochranných štítov už dostali zdravotníci vo Fakultnej nemocnici v Nitre. Ďalšie budú skompletizované v najbližších dňoch, informoval o tom prodekan Technickej fakulty SPU Jozef Žarnovský.

Výroba jedného ochranného štítu na 3D tlačiarni trvá približne päť hodín. Pracovníci univerzity ich budú vyrábať dovtedy, kým to bude potrebné. „Fakultnej nemocnici chceme darovať každý týždeň 15 až 20 kusov,” povedal Žarnovský.

Podľa jeho slov Patrik Kósa z katedry elektrotechniky, automatizácie a informatiky navrhol aj mierne vylepšenie už používaného modelu. „Ide o vylepšenie modelu najmä z pohľadu úspory materiálu a času tlače, čo je veľmi dôležité, keďže ochranných pomôcok je v tomto období stále nedostatok,” skonštatoval prodekan.