Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Nitriansky kraj

Slovenská ústredná hvezdáreň vyhlásila 40. ročník súťaže Astrofoto

Archívna fotografia: Hvezdáreň v Hurbanove. Foto: Hvezdáreň v Hurbanove

Do súťaže sa prijímajú snímky získané, prípadne urobené v období od 1. januára do 31. decembra 2017.

Hurbanovo 10. júla (TASR) - Slovenská ústredná hvezdáreň v Hurbanove vyhlásila 40. ročník súťaže Astrofoto, ktorá je určená pre všetkým amatérov a profesionálov v oblasti astronómie. Ako TASR informoval jej generálny riaditeľ Marián Vidovenec, všetky kategórie súťaže sú bez vekového ohraničenia.

Súťažné práce budú rozdelené do štyroch tematických kategórií. "Prvou z nich sú Astronomické snímky - Astromaster, do ktorej patria snímky planét, komét, asteroidov, spektier astronomických objektov, bolidov, slnečnej fotosféry a chromosféry, detaily slnečných škvŕn, hviezdokopy, galaxie, hmloviny, Mesiac, zatmenia a konjunkcie, snímky súhvezdí a pod.," uviedol Vidovenec.

Druhou kategóriou sú Astronomické snímky, patria do nej tie isté astronomické snímky ako do prvej kategórii. "Rozdiel je v tom, že kategória Astromaster je určená pre fotografov pokročilých v spracovaní astronomických fotografií a so skúsenosťami s fotografickou a pozorovacou technikou," dodal generálny riaditeľ.

Treťou kategóriou sú Variácie na tému Obloha - Astromaster, ktorá poskytuje autorom široké pole pôsobnosti. "Patria sem snímky z mestského alebo prírodného prostredia, na ktorých je pôsobivo zachytený astronomický alebo atmosférický úkaz či objekt ako konjunkcie nebeských telies, ich východy a západy, blesky, dúhy, halové javy a pod. Ale aj snímky dokumentujúce vzťah autora k astronómii ako zábery z astronomických podujatí, astronomickej techniky a ďalšie," poznamenal. Štvrtou kategóriou sú takisto Variácie na tému Obloha pre amatérov.

Do súťaže sa prijímajú snímky získané, prípadne urobené v období od 1. januára do 31. decembra 2017. Súťažné podmienky možno nájsť na webe hvezdárne.