Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Nitriansky kraj

Tekovské múzeum ponúka výstavu Po stopách Turkov

Ilustračné foto Foto: Foto TASR Daniel Veselský

Výstavu Po stopách Turkov s dobovou atmosféru s vyše 150 autentickými zbierkovými predmetmi zo 17. storočia dnes otvorili v Tekovskom múzeu v Leviciach

Levice 28. februára (TASR) – Dobovú atmosféru s vyše 150 autentickými zbierkovými predmetmi zo 17. storočia ponúka výstava Po stopách Turkov, ktorú dnes otvorili v Tekovskom múzeu v Leviciach. Do 11. mája môžu návštevníci Kapitánskej budovy obdivovať okrem samotných zbierkových predmetov aj rekvizity a rekonštrukcie odevov. Výstava vznikla v spolupráci troch domácich a troch susedných múzeí z Maďarska. Pripravilo ju Múzeum Jána Thaina v Nových Zámkoch v spolupráci s Gemersko-malohontským múzeom v Rimavskej Sobote, Trenčianskym múzeom v Trenčíne a maďarskými múzeami - Rómer Flóris Művészeti és Történeti v Győri, Kuny Domokos v Tate a Tragor Ignác vo Váci.

Podnetom pre usporiadanie výstavby bolo novozámockému múzeu 350. výročie dobytia mesta Osmanmi. „Nečakaná a prekvapivo náhla strata ideálnej pevnosti vyvolala veľké zdesenie vo vtedajšej Európe a Viedeň bola vtedy reálne konfrontovaná s nepopierateľnou hrozbou prítomnosti Osmanov na území dnešného Slovenska. Práve táto udalosť zapísala naše mesto do kroniky veľkých dejín a upriamila pozornosť celej vtedajšej Európy na naše mesto,“ skonštatovala kurátorka výstavy Zsuzsanna Varga. Múzeum chce túto pozornosť z času na čas vzkriesiť aj v dnešnej dobe, aby sa táto udalosť pevne vryla do povedomia obyvateľov mesta aj širokého okolia. 

Príbeh obliehania a pádu vtedajšej ideálnej pevnosti v Nových Zámkoch je plný nemeniteľných dejinných skutočností, prekvapení, fatálnych náhod, dnes nevídaného hrdinstva, ako aj zlyhania ľudského faktoru. Bola to nezvyčajná súhra možností a daností, rozhodnutí a konaní ľudí vplyvných aj menej známych. „Výstava nielen vyrozpráva príbeh roku 1663, ale skúma aj otázku, čo by sa mohlo stať, keby..., ako mohlo byť všetko inak, keby...Sú to otázky, s ktorými sa teraz môžeme už len pohrávať,“ povedala kurátorka.