Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Nitriansky kraj

Staré stromy v uličnej aleji v Topoľčanoch nahradí nová výsadba

Topoľčany Foto: TASR

Dôvodom výrubu je zdravotný stav drevín v uličnej aleji, v dôsledku ktorého sa zhoršila stabilita stromov.

Topoľčany 21. marca (TASR) – Mesto Topoľčany ako vlastník a správca zelene získalo súhlas na výrub stromov na topoľčianskej Ulici mieru. Dôvodom je zdravotný stav drevín v uličnej aleji, v dôsledku ktorého sa zhoršila stabilita stromov.

Dochádza k bezprostrednému ohrozeniu života a zdravia ľudí a majetku,“ reagovalo vedenie mesta na negatívne reakcie obyvateľov na výrub drevín. Zároveň prisľúbilo, že staré stromy budú nahradené novou výsadbou. Stromy budú nahradené len na jednej strane ulice z dôvodu existujúceho plynového vedenia. Na opačnej strane ulice budú vysadené kríky. Celkovo tak pribudne 40 drevín a 300 kríkov. Výrub sa uskutoční v dvoch etapách. Prvá etapa sa už začala, druhá sa uskutoční na konci tohto roka.

Dreviny rastúce v uličnej aleji majú vyše 50 rokov. Väčšina z nich je v období starnutia, kde degeneratívne procesy výrazne prevládajú nad rastovými, prevládajú rozkladné procesy drevokaznými hubami. Na kmeňoch sa nachádzajú poškodenia, dutiny a glejotok. Dutiny v kmeňoch a dutiny v korunách stromov v kombinácii so zamokajúcou zrážkovou vodou podporujú rozvoj hnilobných procesov, čo je príčinou zhoršenej stability stromov.