Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Nitriansky kraj

Úrady práce priamo pomáhajú prepusteným z Krompách a Komáromu

Foto: TASR/František Iván

Dvomi veľkými ohlásenými hromadnými prepúšťaniami sa priamo zaoberá štát.

Bratislava 20. februára (TASR) – Dvomi veľkými ohlásenými hromadnými prepúšťaniami sa priamo zaoberá štát. Konkrétne ide o spoločnosť Panasonic v Krompachoch, kde je ohrozených 441 zamestnancov a o bývalý závod Nokie v maďarskom Komárome, kde pracovalo aj veľa Slovákov.

Podľa generálneho riaditeľa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) Mariána Valentoviča v obidvoch prípadoch konajú úrady práce. V Krompachoch zriadili priamo vo firme vysunuté pracovisko, kde sa ľudia môžu evidovať a poradiť sa o ďalších možnostiach. Podobne je špeciálne pracovisko pre týchto prepúšťaných aj na úrade práce.

"Úrad už predložil aj prvý z projektov, ktorý mieni realizovať," priblížil Valentovič. Má pomôcť zamestnať sa 100 prepúšťaným pracovníkom tejto spoločnosti či iným ohrozeným ľuďom z regiónu. Uplatnenie môžu nájsť v troch či štyroch firmách, s ktorými už štát vopred rokoval a poskytne im príspevok na vytvorenie pracovného miesta.

V prípade bývalého závodu Nokie v maďarskom Komárome už úrady práce zaznamenali 360 bývalých zamestnancov, ktorí sa zaevidovali na slovenské úrady práce. Úrady tiež vytvorili špeciálne priestory pre týchto ľudí. Nový majiteľ firmy, spoločnosť Microsoft, sa zároveň podľa Valentoviča ponúkol, že bude spolufinancovať časť nákladov na rekvalifikačné kurzy pre bývalých pracovníkov. K dnešnému dňu na ne podalo prihlášky 219 ľudí a viac ako 79 bývalých zamestnancov je už na takéto rekvalifikačné kurzy zaradených.