Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Nitriansky kraj

V Tekovskom múzeu sa začala výstava Múzeum a hrad na pohľadniciach

Levický hrad, ilustračná snímka. Foto: TASR

Ako pre TASR povedal levický rodák Peter Holba, ktorého pohľadnice sú na výstave prezentované, návštevníci tu môžu vidieť aj najstaršiu pohľadnicu Levického hradu z roku 1897.

Levice 4. septembra (TASR) - V Tekovskom múzeu (TM) v Leviciach sa dnes v rámci jeho 90. výročia začala výstava s názvom Múzeum a hrad na pohľadniciach. Ako pre TASR povedal levický rodák Peter Holba, ktorého pohľadnice sú na výstave prezentované, návštevníci tu môžu vidieť aj najstaršiu pohľadnicu Levického hradu z roku 1897.

Z Holbovej súkromnej zbierky tu je okrem iných aj drevená, ale aj rôzne druhy vianočných či novoročných pohľadníc. "Vystavené pohľadnice upriamujú pozornosť na historický vývoj Levického hradu a čiastočne aj na prácu TM v Leviciach od najstarších pohľadov až po súčasnosť. Ide o prehľad histórie hradu na pohľadniciach, pričom tie najstaršie sú od roku 1897 až do rokov pred prvou svetovou vojnou," povedal autor výstavy.

Spolu je na výstave k vzhliadnutiu 110 rôznych druhov pohľadníc, pričom súkromný zberateľ za celú dobu nazbieral vyše 90.000 z nich. "Zbieraniu pohľadníc sa venujem 30 rokov, pričom nezbieram pohľadnice len na určitú tému. Sú medzi nimi vianočné, novoročné, zvieratá, kvety, rastliny, mestá, obce a ďalšie tematiky. Keď sa vám niečo nazbiera a je toho trochu viac, až vtedy človek zistí, že je to pekné a vtedy to začne zbierať. Keďže som rodený Levičan, samozrejme, že ma inšpirovalo, zbierať najmä pohľadnice s tematikou mesta Levice a jeho histórie," dodal Holba.

Prvé pohľadnice boli robené takým štýlom, že na prednej strane boli obrázky s miestom, vyčleneným na text. Celá zadná strana bola vyčlenená iba pre adresu prijímateľa a známku. "Súčasný systém pohľadníc vznikol v rokoch 1907 až 1908, tesne pred prvou svetovou vojnou. V tomto systéme sa využívala celá predná strana pohľadnice na obraz. Samotné prvé pohľadnice vo všeobecnosti vznikli okolo rokov 1886 až 1887. Do Rakúsko-Uhorska sa prvá pohľadnica dostala až v 90. rokoch 19. storočia," vysvetlil súkromný zberateľ.

Výstava potrvá do 31. októbra.