Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Nitriansky kraj

V Želiezovciach pribudnú nové detské ihriská

Ilustračná snímka Foto: TASR/Alexandra Moštková

V rámci výstavby detských ihrísk sa v Želiezovciach zamerali na tri lokality.

Želiezovce 16. februára (TASR) - Tri detské ihriská plánuje samospráva Želiezoviec vybudovať v čo najkratšom možnom termíne. Ich budovanie však bude postupné a podľa finančných možností mesta. TASR informovala referentka životného prostredia Mestského úradu (MsÚ) v Želiezovciach Gabriela Bieliková.

"Mesto vzhľadom na nedostatok detských ihrísk plánuje vybudovať nové moderné detské ihriská. Tie by mali maximálne spĺňať bezpečnosť a zároveň poskytnúť občanom najlepšiu dostupnú kvalitu vo forme vizuálne príťažlivých 3D prvkov, ktoré v rámci súčasných možností trhu predstavujú najlepšiu kvalitu a najvyššiu mieru bezpečnosti v prípade pádu," priblížila Bieliková.

Finančné zaťaženie sa mesto bude snažiť znížiť využitím vlastných pracovných síl a možností na prípravných prácach, prípravou terénu na samotné osadenie a doplnenie priestoru o mestský mobiliár. "Cena detských ihrísk je zatiaľ iba orientačná, a to 30.000 eur, konečná cena však bude určená vo verejnom obstarávaní na dodávateľa. V súčasnosti prebieha verejná diskusia medzi občanmi, konečný tvar, obsah a forma, ako aj priestorové osadenie jednotlivých prvkov, bude ešte upravované aj na základe pripomienok," povedala Bieliková.

V rámci výstavby detských ihrísk sa v Želiezovciach zamerali na tri lokality. "Prvá je na námestí sv. Jakuba, ktoré je centrom mesta. Tento verejný priestor by chcelo mesto oživiť a prinavrátiť mu funkciu verejného stretávania sa a trávenia voľného času, pričom sa začalo aj s vizualizáciou detských prvkov, ktoré by boli vhodné aj pre najmenšie deti," vyjadrila sa referentka, ktorá dodala, že sa zároveň myslelo aj na komfort rodičov.

Druhým vytypovaným miestom je areál štadióna, kde sa pripravuje rekonštrukcia aj vzhľadom na blížiace sa oslavy storočnice založenia miestneho športového klubu. Tretím priestorom sú plochy pri bytovej výstavbe na Rákocziho ulici, kde sa plánuje výstavba obchodného centra a realizáciu tohto detského ihriska by mal spolufinancovať investor tohto obchodného centra, pričom podľa Bielikovej je jeho finančný rozsah a vizualizácia je ešte v štádiu rokovaní.

Podľa jej slov chce mesto poskytnúť svojim občanom najlepšiu kvalitu, ktorú ocenia časom, a to tým, že tieto ihriská budú bezúdržbové, čiže nebudú ďalšie náklady na ich prevádzku.