Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Nitriansky kraj

V zrekonštruovanej budove radnice v Šali pribudol výťah i minigaléria

Ilustračná snímka. Foto: TASR Oliver Ondráš

Rekonštrukcia budovy šalianskeho mestského úradu sa začala koncom minulého roka. Jej cieľom bolo zníženie energetickej náročnosti budovy radnice.

Šaľa 5. decembra (TASR) – Budova mestského úradu v Šali je po rekonštrukcii odovzdaná do užívania. Vynovenú kongresovú sálu, kanceláriu primátora i nové klientske centrum požehnal koncom novembra kaplán šalianskej fary Štefan Gago. „Budova radnice patrila k posledným nezrekonštruovaným budovám v širšom centre mesta. Rekonštrukciou získalo centrum krásnu budovu, ktorá dotvorila námestie,“ povedal primátor Šale Jozef Belický. Vyzdvihol aj praktickú časť vynovenia budovy, ktorú ocenia najmä občania. „Pribudol osobný výťah, ktorý doteraz chýbal, ale aj klientske centrum, ktoré by malo vybaviť veľkú časť žiadostí občanov,“ zhodnotil prínos rekonštrukcie Belický.

Rekonštrukcia budovy šalianskeho mestského úradu sa začala koncom minulého roka. Jej cieľom bolo zníženie energetickej náročnosti budovy radnice. Projekt, ktorý zahŕňal zateplenie obvodového plášťa budovy, výmenu dverí, okien a vzduchotechniky, bol podporený z fondov Európskej únie. Z celkového rozpočtu projektu vo výške takmer 1,8 milióna eur tvorí nenávratný finančný príspevok 1,5 milióna eur. Mesto sa na rekonštrukcii podieľa sumou do 300.000 eur.

V budove je nainštalovaná najmodernejšia technológia. „Všetko je riadené centrálnou vzduchotechnikou. Každá kancelária si zároveň môže samostatne nastaviť teplotu, prívod vzduchu a žalúzie. Vzduch je v budove riešený rekuperáciou. Je však aj samostatné chladenie, aby sme sa vyhli tzv. syndrómu chorých budov. To znamená, aby sa vzduch nezvlhčoval a nechladil v rámci výmeny vzduchu,“ vysvetlil Ladislav Chatrnúch z projekčnej kancelárie.

Vo vynovených priestoroch radnice sú vystavené diela domácich umelcov. Umiestnené sú po chodbách a na schodisku na stenách, informovala hovorkyňa mestského úradu Erika Kollerová. Zaujímavosťou zrekonštruovanej budovy je zelená strecha objektu. Na špeciálnom substráte tu na ploche 240 štvorcových metrov budú rásť tuje menšieho vzrastu, trvalky a nebudú chýbať kvetináče s automatickým zavlažovaním.

Počas rekonštrukčných prác prekvapili stavbárov nečakaní nájomníci. Pri demontáži panelov z balkónov na treťom poschodí budovy našli 140 zazimovaných netopierov. Išlo o raniakov hrdzavých, spoločenská hodnota jedného je vyčíslená na 230 eur. Podľa slov Kollerovej bola ešte pred začiatkom rekonštrukcie budovy vykonaná obhliadka objektu. Mesto spolu s ochranármi následne spravilo opatrenia, aby zabránilo nasťahovaniu netopierov pod fasádu radnice. „Netopiere, ktoré tu boli, sme ešte pred zimným spánkom odniesli. Zároveň sa vyškárovali dilatácie, kadiaľ vchádzali dnu. Osadili sa aj výpusty, aby mohli povyletovať tie, ktoré prípadne zostali ešte vnútri,“ uviedol Matúš Kováč zo Spoločnosti pre ochranu netopierov. Aj napriek tomu sa raniakom hrdzavým podarilo dostať do budovy mestského úradu. Stavbári tak museli ochranárov opätovne privolať.