Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Nitriansky kraj

Želiezovskí psi vyprodukujú ročne 38 ton výkalov. Mesto problém rieši

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V rozpočte vyčlenili na zníženie množstva exkrementov na verejnosti 4000 eur. Rozbehli aj rokovania s dodávateľom novej technológie ekologických záchodov pre psov, zatiaľ však nedospeli k dohode.

Želiezovce 24. apríla (TASR) - Mesto Želiezovce v okrese Levice využije časť príjmov z dane za psa na nákup vreciek na psie exkrementy. Tie budú k dispozícii všetkým platiteľom tejto dane na miestnom mestskom úrade (MsÚ) v priebehu prvého polroka.

Ako TASR informovala pracovníčka oddelenia výstavby, územného rozvoja a životného prostredia MsÚ v Želiezovciach Gabriela Bieliková, samospráva zároveň spúšťa informačnú kampaň na zvýšenie osvety medzi psíčkarmi. "Cieľom je informovanie a výchova psíčkarov k zodpovednému a najmä ohľaduplnému správaniu. Informačné letáky budú distribuované medzi psíčkarov a sú k dispozícii aj na webovej stránke mesta," vyjadrila sa Bieliková.

Podľa nej 960 psov v Želiezovciach ročne vyprodukuje približne 38 ton exkrementov, z toho približne jedna tretina okrem psov v rodinných domoch sa nachádza na verejných priestranstvách, trávnikoch a záhonoch. "Ponechanie exkrementu na verejnom priestranstve je priestupkom voči verejnému poriadku a môže byť zaň uložená bloková pokuta. Nevyzdvihnutý trus, ktorý je plný baktérií, prípadne vírusov a vajíčok parazitov, sa vysušuje. Mení sa na prach, ktorý sa vírením vzduchu, ale napríklad aj kosením kosačiek, dostáva aj do dýchacích ciest človeka a môže pôsobiť ako alergén," vysvetlila.

Samospráva sa preto snaží o zníženie množstva psích exkrementov na verejných priestranstvách. "V tohtoročnom rozpočte vyčlenila samospráva na tento účel 4000 eur, rozbehla rokovania s dodávateľom novej technológie ekologických záchodov pre psov, ktoré však zatiaľ nedospeli k dohode. Okrem toho sa mesto pokúša problém riešiť paralelne aj iným spôsobom. Zákon ukladá chovateľovi povinnosť, odstrániť exkrement svojho psa z verejného priestranstva. Psie výkaly klasifikuje ako ostatný odpad, čo znamená, že ich je možné odložiť do ktoréhokoľvek odpadového koša na bežný komunálny odpad. Majiteľ by pri prechádzke so psom mal mať pri sebe vrecká, pomocou ktorých môže výkaly pozbierať a umiestniť do odpadových nádob," ukončila.