Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Nitriansky kraj

Životné jubileum oslávi Jozef Dobiš výstavou v Nitrianskej galérii

Jozef Dobiš Foto: www.ssusnitra.sk

Pri príležitosti životného jubilea predstavuje výber zo svojej širokospektrálnej komornej tvorby v Nitrianskej galérii akademický maliar Jozef Dobiš.

Nitra 15. februára (TASR) – Pri príležitosti životného jubilea predstavuje výber zo svojej širokospektrálnej komornej tvorby v Nitrianskej galérii akademický maliar Jozef Dobiš.

Od ukončenia absolutória na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave sa Dobiš vo svojich maľbách, v technike akryl a olej, venoval figurálnej a plenérovej tvorbe. Dominantné zastúpenie v jeho artefaktoch majú nitrianske veduty i ucelené pohľady na Nitru, neodmysliteľne spojené s Nitrianskym hradom a podhradím. Autor sa už dlhší čas venuje najmä grafickému dizajnu. Navrhuje značky, plagáty, graficky upravuje publikácie, katalógy, obálky kníh. Svoj záujem orientuje i na voľnú grafickú tvorbu. Je autorom množstva výtvarno-priestorových riešení rôznych expozícií pre viaceré inštitúcie a firmy. V súčasnom období Dobiš vo voľnej maliarskej a grafickej tvorbe využíva prvky lettrizmu s výstupmi v digitálnej tlači, informovala kurátorka výstavy Jozef Dobiš LX Marta Hučková. Výstava potrvá do 1. marca tohto roka.

Prezentovaná výstava autora je v prevažnej miere orientovaná v duchu lettrizmu. Bázou tvorby sa stala staroslovienska hlaholika, na ktorú nadväzuje znakové runové písmo. Predstavuje i digitálne tlače s grafickým rasterom, v ktorých sú zakomponované známe latinské citáty. Svoju komornú maliarsku tvorbu autor predstavuje vedutami slovenských miest. Zobrazuje rodné mesto Topoľčany, Bratislavu, ale i známu architektonickú pamiatku Červený kláštor na Pieninách. Nitra, ktorá je jeho srdcovou záležitosťou, je autorom zaznamenaná v dvoch prezentovaných dielach. „Hoci sa autor venuje i iným grafickým médiám, rozhodli sme sa predstaviť jeho najnovšiu kolekciu diel z rokov 2013 až 2015, nie prierez jeho doterajšej maliarskej tvorby,“ konštatovala Hučková.

Akademický maliar Jozef Dobiš sa narodil v Topoľčanoch 24. februára 1955. Po ukončení vysokoškolského štúdia začal pedagogicky pôsobiť na Pedagogickej fakulte UKF v Nitre, kde pracuje do súčasnosti. Vyučuje disciplíny so zameraním na grafický dizajn a grafiku. Pedagogicky účinkuje i na Súkromnej strednej umeleckej škole v Nitre ako odborný učiteľ grafického dizajnu. Je členom Umeleckej besedy Slovenska a Združenia N' 89. Individuálne vystavuje od roku 1985. Diela autora sa nachádzajú v akvizičných fondoch slovenských i zahraničných galérií, v súkromných zbierkach nielen na Slovensku, ale i v zahraničí. Od ukončenia absolutória vystavuje individuálne i na kolektívnych výstavách organizovaných Umeleckou besedou Slovenska a výtvarným zoskupením Združenie N' 89. Autor žije a tvorí v Nitre.