Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Nitriansky kraj

Zlaté Moravce ukončili hospodárenie v roku 2017 s prebytkom

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Zlaté Moravce spĺňajú aj zákonné podmienky v oblasti zadĺženia.

Zlaté Moravce 7. februára (TASR) – Hospodárenie Zlatých Moraviec je zdravé a finančná kondícia mesta je dobrá. Uviedla to vedúca ekonomického oddelenia na mestskom úrade Iveta Szobiová. Aj napriek tomu, že mesto ešte nemá presne vyčíslený záverečný účet za rok 2017, už teraz je podľa jej slov zrejmé, že vlani hospodárilo s prebytkom.

Szobiová pripomenula, že Zlaté Moravce spĺňajú aj zákonné podmienky v oblasti zadĺženia. Podľa údajov, ktoré na svojom webe zverejnila radnica, bola k 31. decembru 2017 zadĺženosť mesta z prevzatia úverov a dlhodobých záväzkov vo výške 2.440.353 eur. „Suma ročných splátok tohto dlhu je nastavená na 299.078 eur. Bežné príjmy mesta vlani dosiahli sumu 6.212.299 eur, percentuálny podiel celkovej sumy dlhu je tak 39,28 percenta,“ vysvetlila Szobiová.

Podľa jej slov je rovnako dôležitý aj percentuálny podiel splátok na objeme bežných príjmov predchádzajúceho roka. Za vlaňajšok je vo výške 4,81 percenta. „Zákon o rozpočtových pravidlách stanovuje podmienky, že podiel celkovej sumy dlhu nemôže prekročiť 60 percent a podiel ročných splátok nesmie byť vyšší ako 25 percent. Mesto neprekračuje ani jednu z týchto hodnôt, čo je jasný znak, že Zlaté Moravce sú v súčasnosti finančne zdravé,“ povedala Szobiová.