Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Nitriansky kraj

30 prípadov žltačky v okrese Zl. Moravce, volebné miesta dezinfikujú

Žltačka Foto: TASR/AP

Odporúčanie dal Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Nitre, v okrese majú 30 prípadov ochorenia.

Nitra 7. novembra (TASR) – Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Nitre (RÚVZ) odporučil obciam v okrese Zlaté Moravce dezinfekciu volebných priestorov. Dôvodom je akútna vírusová hepatitída typu A, ktorá sa už niekoľko mesiacov šíri v okrese.

30 prípadov

V čase od 29. júla do 5. novembra zaznamenali hygienici 30 serologicky potvrdených prípadov tohto ochorenia. "Počas komunálnych volieb očakávame väčšiu fluktuáciu obyvateľstva. Aby sa minimalizovalo riziko prenosu nákazy priamym kontaktom voličov a členov volebnej komisie s infikovanou osobou, je dôležité dôkladné umývanie rúk pod tečúcou vodou s použitím mydla po každom použití sociálneho zariadenia, pred jedlom alebo fajčením.

Dali návod

V obciach s prebiehajúcou epidémiou odporúčame dezinfekciu prostredia volebných priestorov účinnými dezinfekčnými prostriedkami, napríklad prípravkami s obsahom chlóru podľa návodu na etikete s použitím hornej hranice koncentrácie,"
informovala Katarína Tináková z RÚVZ.

Vo volebných priestoroch odporučila zabezpečiť dezinfekčné prostriedky na dezinfekciu rúk. Drobné predmety alebo plochy možno dezinfikovať prostriedkami vo forme spreju alebo vlhčenými dezinfekčnými utierkami.

Všetci chorí skončili v nemocnici

Z 30 serologicky potvrdených prípadov ochorenia na akútnu vírusovú hepatitídu typu A v okrese Zlaté Moravce bolo 23 prípadov zaznamenaných u rómskeho obyvateľstva a osôb žijúcich v podmienkach s veľmi nízkym hygienickým štandardom. Všetci chorí boli izolovaní a liečení na Infekčnej klinike v Nitre. Ochorenia boli zaznamenané vo všetkých vekových skupinách, 13 prípadov tvorili deti vo veku do 16 rokov. V ohniskách nákazy hygienici vydali 1047 rozhodnutí o opatreniach na predchádzanie vzniku a šíreniu prenosných ochorení.

Opatrenia zahŕňali protiepidemické opatrenia - lekársky dohľad, zvýšený zdravotný dozor a očkovanie proti žltačke v ohnisku nákazy. Nariadené bolo aj mimoriadne preventívne očkovanie u detí do 15 rokov života žijúcich v podmienkach s veľmi nízkym hygienickým štandardom, u poštárov i vodičov autobusov. Opatrenia v obciach boli vykonávané v spolupráci so starostami obcí, kde sa ochorenia vyskytli.

Dozor už pred začiatkom školského roka

Pracovníci RÚVZ už pred začiatkom nového školského roka vykonali štátny preventívny zdravotný dozor v predškolských a školských zariadeniach okresu Zlaté Moravce, ktoré navštevovali deti z rodín, kde sa ochorenia vyskytli. V súvislosti s výskytom ochorenia na akútnu vírusovú hepatitídu typu A bolo nariadené prerušenie výchovno-vzdelávacieho procesu z dôvodu zabezpečenia protiepidemických opatrení, lekárskeho vyšetrenia, lekárskeho dohľadu vrátane očkovania a vykonania sanitačných opatrení v školských zariadeniach Tekovské Nemce, Červený Hrádok a Spojená škola Zlaté Moravce. Opakovane boli na vykonávanie sanitačných opatrení upozornení prevádzkovatelia veľkých obchodných reťazcov, predškolských a školských zariadení, miestach so zvýšenou koncentráciou obyvateľstva.

Najúčinnejším opatrením v prevencii šírenia vírusovej hepatitídy typu A je špecifická profylaxia. Úrad verejného zdravotníctva disponuje podľa Tinákovej informáciami o nedostatku očkovacej látky proti vírusovej hepatitíde typu A. Napriek tomu, že od roku 2005 nie je v jeho kompetencii zabezpečovanie očkovacích látok, oslovil výrobcu predmetnej očkovacej látky so žiadosťou o stanovisko k vzniknutej situácii. Na základe vyjadrenia výrobcu by mala byť vakcína Havrix 1440 adult, Havrix 720 junior dostupná na slovenskom trhu po 17. novembri tohto roka.