Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Počasie

Experti OSN potvrdili teplotný rekord na Sicílii: 48,8 stupňa Celzia

Ľudia hľadajú občerstvenie na pláži Mondello v Palerme na Sicílii počas horúceho dňa s teplotami nad 40 stupňov Celzia, nedeľa 16. júla 2023. Očakáva sa, že teploty tento týždeň dosiahnu nové rekordné hodnoty. Foto: TASR/AP

Predchádzajúci teplotný rekord, oficiálne potvrdený WMO, bol 48 stupňa Celzia. Túto hodnotu namerali v gréckej metropole Atény 10. júla 1977.

Ženeva 17. júla (TASR) - Experti OSN v pondelok oficiálne uznali teplotu 48,8 stupňa Celzia, nameranú v roku 2021 na talianskom ostrove Sicília, za nový teplotný rekord pre Európu. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Rekordnú teplotu namerali na Sicílii 11. augusta 2021. Teplotný rekord v pondelok oficiálne – po ukončení procesu overovania – potvrdila Svetová meteorologická organizácia (WMO), ktorá patrí medzi inštitúcie OSN.

"Je možné, že tento rekord bude v najbližších dňoch prekonaný, keďže horúčavy sa zintenzívnia," uviedla WMO so sídlom v Ženeve.

Predchádzajúci teplotný rekord, oficiálne potvrdený WMO, bol 48 stupňa Celzia. Túto hodnotu namerali v gréckej metropole Atény 10. júla 1977.

WMO zároveň uviedla, že preverí všetky potenciálne nové teplotné rekordy, keďže intenzívne vlny horúčav zachvátili v týchto dňoch juh Spojených štátov, oblasť Stredomoria, severnú Afriku, Blízky východ a niektoré ázijské krajiny vrátane Číny.