Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Počasie

Dážď minul lesné požiare v Quebecu

Ľudia sledujú západ slnka pritom, ako sa dym z lesných požiarov valí do Toronta. Foto: TASR/AP

Toto je historicky najhoršia sezóna lesných požiarov, vyhlásil meteorológ Steven Flisfeder z Kanadského úradu pre zmenu životného prostredia a klímy (ECCC).

Ottawa 29. júna (TASR) – Silné dažde počas uplynulých dní na východe Kanady nezasiahli oblasti rozsiahlych lesných požiarov v provincii Quebec. Preto možno v Kanade a priľahlých oblastiach Spojených štátov očakávať vplyvom dymu ďalšie zhoršovanie kvality ovzdušia, upozornili v stredu kanadské úrady. TASR informuje na základe správy agentúry AP.

Dym z požiarov zahalil rozľahlé územia Kanady a Spojených štátov. Zasiahol územie amerických štátov Illinois, Indiana a Ohio a presúva sa tiež nad oblasti Západnej Virgínie. Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) navyše upozorňuje, že podľa pondelkových záberov z vesmíru už dym prekonal aj Atlantický oceán a dorazil do Európy, kde zasiahol Pyrenejský polostrov, Francúzsko a ďalšie štáty západnej Európy.

"Toto je historicky najhoršia sezóna lesných požiarov," vyhlásil meteorológ Steven Flisfeder z Kanadského úradu pre zmenu životného prostredia a klímy (ECCC).

Po celej Kanade zúri celkovo 490 požiarov, 110 z nich v Quebecu. Nekontrolovateľne horí 255 požiarov.

Flisfelder uviedol, že hasičom musí pomôcť dážď. Všetky prostriedky na boj s požiarmi sa totiž vyčerpali z dôvodu skorého nástupu sezóny požiarov, preto už nie je možné nasadiť ďalšiu techniku.

Kanada medzičasom prekonala aj svoj historický rekord v celkovej ploche územia zasiahnutého požiarmi. Kanadské medzirezortné stredisko pre lesné požiare (CIFFC) tento týždeň uviedlo, že v krajine od začiatku roka zhorel porast na 76.129 štvorcových kilometroch územia. Doterajší rekord bol z roku 1989, keď podľa Národnej lesníckej databázy požiare zničili porast na 75.796 štvorcových kilometroch.

Pre porovnanie, rozloha Slovenska je 49.036 štvorcových kilometrov, aktuálne teda v Kanade zhoreli lesy na ploche presahujúcej 1,5-násobok rozlohy SR.