Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Počasie

Meteorológovia: Na začiatku zimy pokračovali výdatné zrážky

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Pre ochladenie sa na viacerých miestach na Slovensku vytvorila hrubá snehová pokrývka.

Bratislava 11. decembra (TASR) - Na začiatku zimy pokračovali pomerene výdatné zrážky, ktoré trvajú asi dva mesiace. Pre ochladenie sa na viacerých miestach na Slovensku vytvorila hrubá snehová pokrývka. Vyplýva to z klimatického zhodnotenia 49. týždňa. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na sociálnej sieti.

"Úhrny atmosférických zrážok v prvej dekáde decembra boli na niektorých miestach také vysoké, že už v prvej tretine mesiaca boli niekde výrazne vyššie ako dlhodobý priemerný mesačný úhrn zrážok pre tento prvý mesiac zimy," uviedol SHMÚ. Napríklad v Želiezovciach dosiahol úhrn zrážok počas prvých siedmich dní v decembri 51 milimetrov, čo je o desať milimetrov viac ako dlhodobý priemerný mesačný úhrn zrážok pre celý december. Podobne to bolo aj v Poprade či v Spišských Vlachoch.

Rovnako v Nitre zaznamenali počas prvých siedmich dní v decembri 33 milimetrov zrážok, pričom dlhodobý priemerný mesačný úhrn zrážok je pre celý december 42 milimetrov. "Vytvorená snehová pokrývka sa kumulovala skôr vo vyšších nadmorských výškach, lebo v nížinách bola jej životnosť na určitých miestach časovo dosť obmedzená," ozrejmili meteorológovia.