Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Počasie

Na horách sa môžu vyskytnúť samovoľné lavíny z mokrého snehu

Na snímke koniec lavínišťa tesne pod turistickým chodníkom. Foto: TASR Milan Kapusta

Vo všetkých slovenských pohoriach platí v stredu popoludní mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice.

Liptovský Hrádok 12. apríla (TASR) - Vo všetkých slovenských pohoriach platí v stredu popoludní mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Informoval o tom Pavel Beťko zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby s tým, že očakávajú malé a stredné samovoľné lavíny z mokrého snehu.

"Hlavným lavínovým problém je vetrom previaty sneh, ktorý na záveterných svahoch pod sedlami, skalnými stenami a v úzkych žľaboch nad 35 stupňov vytvoril nafúkané dosky rôznej tvrdosti. Tie sú uložené na tvrdom podklade starého snehu, a teda nie sú dobre previazané. Ich uvoľnenie je možné pri veľkom dodatočnom zaťažení," upozornil Beťko. Nebezpečné sú podľa neho najmä južné, juhovýchodné a východné orientácie.

Beťko zdôraznil, že druhým lavínovým problémom je mokrý sneh. Ten vplyvom oteplenia oťažie a stratí svoju pevnosť. Za posledných 24 hodín pripadlo v polohách nad 1500 metrov nad morom od piatich do 15 centimetrov nového snehu. "Lavínová situácia sa bude vplyvom priaznivých teplôt počas dňa mierne stabilizovať," dodal.