Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Počasie

Odborníci: Pri vetre hrozia úrazy, neupevnené objekty treba zaistiť

Ilustračná snímka. Foto: TASR František Iván

Pri silnom vetre by sa ľudia mali ukryť v interiéri budov.

Bratislava 5. februára (TASR) - Pri silnom vetre sa môžu neupevnené alebo slabo uchytené objekty pohybovať. Hrozí riziko vzniku rôznych úrazov a poranení. Upozornil na to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR s tým, že objekty odporúča zaistiť, a to napríklad prenesením do interiéru alebo použitím závaží, lán či reťazí.

Pri silnom vetre by sa ľudia mali ukryť v interiéri budov. "Ak šoférujete a nemôžete nájsť úkryt v budove, zostaňte vo vozidle. Ak je to možné, presuňte sa do oblasti, kde bude menej pravdepodobné, že vás zasiahnu padajúce stromy alebo elektrické vedenie," odporučil úrad na webe Slovenského hydrometeorologického ústavu.

Radí tiež zabezpečiť zámky, dvere, okná, lešenie aj rebríky a dať domáce či hospodárske zvieratá pod prístrešie. Zároveň apeluje na ľudí, aby zastavili prácu, pokiaľ sa stane pre silný vietor príliš nebezpečná. "Nevykonávajte zdvíhacie operácie, nepoužívajte žeriavy ani nevykonávajte podobné činnosti, ak to nie je bezpečné," doplnil. Ľudia by sa podľa neho nemali tiež dotýkať spadnutého elektrického vedenia a zároveň by od neho mali dodržiavať bezpečnú vzdialenosť.

So silným vetrom treba v pondelok rátať na viacerých miestach Slovenska. Vyskytnúť sa môže v celom Bratislavskom, Trnavskom a Nitrianskom kraji, vo viacerých okresoch Trenčianskeho kraja, v okrese Liptovský Mikuláš, Kežmarok a Poprad. Meteorológovia preto pre viaceré okresy vydali výstrahy prvého či druhého stupňa. Na viacerých miestach treba počítať tiež so silným vetrom na horách, na hrebeňoch Tatier v okresoch Liptovský Mikuláš, Poprad a Brezno hrozí mohutná víchrica až orkán.