Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 25. máj 2024Meniny má Urban
< sekcia Počasie

August skončil podľa meteorológov ako normálny až veľmi teplý mesiac

Na archívnej snímke sa ľudia opaľujú pri Štrkoveckom jazere počas horúceho letného dňa v Bratislave. Foto: TASR Pavol Zachar

August bol v podzemnej vode celkovo hodnotený ako priemerný až mierne nadpriemerný mesiac.

Bratislava 21. septembra (TASR) - Tohtoročný august skončil na Slovensku po teplotnej stránke na celom území ako normálny až veľmi teplý, zrážkovo na väčšine územia ako normálny až veľmi vlhký. Vyplýva to z hodnotenia hydrologickej situácie za august, ktoré zverejnil Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe.

V prvej dekáde mesiaca zaznamenali meteorológovia výdatný dážď v súvislosti s regionálnou povodňovou situáciou predovšetkým v povodiach na pomedzí stredného a východného Slovenska. "Tieto boli spojené s výrazným vzostupom hladín s dosiahnutím stupňa povodňovej aktivity vo viac ako 50 vodomerných staniciach na úrovni 1. až 3. stupňa povodňovej aktivity, lokálne s rekordnými hodnotami kulminačných prietokov," uviedli meteorológovia.

August bol v podzemnej vode celkovo hodnotený ako priemerný až mierne nadpriemerný mesiac. "V rámci jednotlivých povodí prevládali nadpriemerné a mierne nadpriemerné hladiny a výdatnosť prameňov v povodiach Bodva, Hornád, Morava a Slaná. Priemerné hladiny a výdatnosť prameňov prevládali v povodiach Váhu, Hrona, Ipľa a Bodrogu," spresnil SHMÚ.

Z hľadiska priemerných mesačných prietokov hodnotia august ako suchý mesiac v povodiach na západnom území, až nadnormálne vodný mesiac v povodiach na strednom území.