Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Počasie

METEOROLÓGOVIA: Júl bol po teplotnej stránke normálny až veľmi teplý

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Silvia Tannhauserová

Z hľadiska priemerných mesačných prietokov bol júl podnormálny až výrazne podnormálne vodný mesiac.

Bratislava 18. augusta (TASR) - Júl bol po teplotnej stránke na území Slovenska normálny až veľmi teplý. Zrážkovo je hodnotený ako veľmi suchý až vlhký mesiac. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) to skonštatoval na svojom webe.

Z hľadiska priemerných mesačných prietokov bol júl podnormálny až výrazne podnormálne vodný mesiac. "Oproti minulému roku, kedy bol júl hodnotený ako suchý mesiac takmer v 80 percentách hodnotených vodomerných staníc (VS), bola situácia z hľadiska mesačnej vodnosti priaznivejšia vo väčšine sledovaných VS v povodiach," priblížil SHMÚ.

Ako uviedol, v porovnaní s minulým rokom sa júl 2023 javí ako vodnejší vo všetkých hodnotených VS, najmä v povodiach stredného a východného Slovenska. V západnej časti Slovenska však hodnoty priemerných denných prietokov odpovedali hodnotám extrémne malej vodnosti podobne ako minulý rok.

Stupne povodňovej aktivity boli zaznamenané na začiatku a v druhej polovici mesiaca. V podzemnej vode je tento mesiac celkovo hodnotený ako priemerný až mierne podpriemerný mesiac.

"Hladina podzemnej vody a výdatnosť prameňov výrazne nižšie a nižšie ako je ich dlhodobý normál prevládali hlavne v povodí Váhu, Bodrogu a Popradu. Naopak, výrazne vyššia hladina podzemnej vody a výdatnosť prameňov ako je ich dlhodobý normál prevládali v povodí Slanej a Bodvy," dodali meteorológovia.