Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Počasie

SHMÚ: Očakáva sa opätovný vzostup hladín niektorých riek

Ilustračné foto. Foto: TASR Henrich Mišovič

SHMÚ upozornil, že aktuálne snehové zrážky sa v nedeľu (24. 12.) z dôvodu oteplenia zmenia na dažďové, čo môže spôsobiť povodne.

Bratislava 23. decembra (TASR) - Aktuálna hydrologická situácia sa po piatkových (22. 12.) výrazných vzostupoch hladín v niektorých povodiach nakrátko stabilizovala. Predpovede hydrologických modelov však predpokladajú ich opätovné vzostupy. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na webe.

Vzostup hladín sa týkal najmä povodia hornej Nitry, Bebravy, Žitavy, stredného a dolného Hrona a Ipľa. Taktiež slovenského úseku Moravy, Dunaja a tokov Východoslovenskej nížiny.

SHMÚ upozornil, že aktuálne snehové zrážky sa v nedeľu (24. 12.) z dôvodu oteplenia zmenia na dažďové, čo môže spôsobiť povodne. "Situácia sa zhorší v noci z nedele na pondelok a najmä počas pondelka. Obrat v poveternostnom dianí smerom k výraznému otepleniu prinesie takmer s istotou problémy na vodných tokoch," uviedol.

Najhoršia situácia bude podľa predpovedí v povodiach, kde je aj v nižších polohách nahromadené pomerne veľké množstvo snehu. Ide napríklad o prítoky väčších riek v blízkosti pohorí, napríklad Malých Karpát, Štiavnických vrchov, Pohronského Inovca či Vtáčnika.