Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Počasie

Studený front čoskoro ukončí vlnu horúčav, hrozia intenzívne búrky

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Prvý stupeň výstrahy pred búrkami s krúpami platí pre východné Slovensko.

Bratislava 16. augusta (TASR) – Studený front už čoskoro na Slovensku ukončí vlnu horúčav. Okrem výdatnejšieho dažďa, ktorý sa vyskytne predovšetkým v nočných hodinách, prinesie aj citeľné ochladenie. Meteorológovia zároveň varujú pred intenzívnymi búrkami. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav na sociálnej sieti.



„Cez strednú Európu už v týchto chvíľach postupuje studený front spojený s tlakovou nížou so stredom nad Dánskom. Ten už počas najbližšej noci postúpi nad naše územie a v utorok (17. 8.) už bude celé naše územie v chladnejšom vzduchu," spresnili meteorológovia.

Kým v pondelok dosiahlo maximum teploty na Slovensku ojedinele aj viac ako 34 stupňov Celzia, v utorok očakáva SHMÚ nanajvýš 26 stupňov Celzia. „Cez deň už bude v porovnaní s nocou zrážok menej a pršať bude najmä na severe a východe," podotkli.

Počas nasledujúcej noci hrozia podľa meteorológov aj intenzívne búrky. Na západnom a strednom Slovensku platí druhý stupeň výstrahy SHMÚ pred silnými búrkami s krúpami. Spojené môžu byť s prívalovými zrážkami a silnými nárazmi vetra. Pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká. Prvý stupeň výstrahy pred búrkami s krúpami platí pre východné Slovensko.