Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 26. máj 2024Meniny má Dušan
< sekcia Počasie

SHMÚ: Väčšina Slovenska je aktuálne bez rizika sucha

Na snímke zariadenie na meranie hladiny vody na začiatku vstupu do rokliny Suchá Belá. Foto: TASR - Milan Kapusta

Deficit pôdnej vlahy je podľa SHMÚ ojedinele mínus 40 až mínus 60 milimetrov na Podpoľaní a v Nízkych Tatrách.

Bratislava 11. septembra (TASR) - Väčšina Slovenska je aktuálne bez rizika sucha. Vyplýva to z klimatologického zhodnotenia 36. týždňa, ktoré na sociálnej sieti zverejnil Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Skonštatoval, že medzi maximálnou a minimálnou dennou teplotou vzduchu boli veľké hodnotné rozdiely. V druhej dekáde septembra má pokračovať prevažne nadnormálne teplé počasie, pribudnúť majú ďalšie letné dni.

"Aktuálne je stále väčšina Slovenska bez rizika sucha. Začínajúce až mierne sucho je v centrálnej časti Slovenska, na Podpoľaní, Pohroní a v Nízkych Tatrách. V povrchovej časti pôdy je na strednom Slovensku ojedinele výrazné až výnimočné sucho," spresnili meteorológovia.

Deficit pôdnej vlahy je podľa SHMÚ ojedinele mínus 40 až mínus 60 milimetrov na Podpoľaní a v Nízkych Tatrách. Na západnom a východnom Slovensku je deficit najviac do mínus 40 milimetrov. Aktuálne prevládajú na Slovensku normálne vlahové podmienky.

Meteorológovia skonštatovali, že deficit zrážok je za posledných 90 dní najvyšší v Žiari nad Hronom (mínus 95 milimetrov), Sliači (mínus 95 milimetrov) a Žihárci (mínus 90 milimetrov). Nadbytok zrážok je najvyšší v Poprade (129 milimetrov), Orechovej (120 milimetrov) a Medzilaborciach (92 milimetrov).