Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Počasie

SHMÚ:Trvanie slnečného svitu bolo začiatkom tohtoročnej zimy obmedzené

Východ slnka nad morom oblakov v Turčianskej kotline. Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Spôsobené to bolo častými zrážkami, ktoré boli sprevádzané prevažným oblačným až zamračeným počasím, čo neumožnilo, aby Slnko svietilo dlhšie.

Bratislava 18. decembra (TASR) - Trvanie slnečného svitu začiatkom tohtoročnej zimy bolo veľmi obmedzené. V aktuálnom decembri bolo zároveň zatiaľ priebežne neporovnateľne kratšie, ako to bolo ešte počas novembra. Spôsobené to bolo častými zrážkami, ktoré boli sprevádzané prevažným oblačným až zamračeným počasím, čo neumožnilo, aby Slnko svietilo dlhšie. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti.

"Kedy sa nevyskytovali teplotné inverzie a hmly, veľmi často a pravidelnejšie oblačné až zamračené počasie, sa v tomto mesiaci prejavilo až na jeho konci. Takže na miestach, kde Slnko svietilo v novembri na Slovensku najdlhšie, bolo mesačné trvanie slnečného svitu viac ako 100 hodín," približuje SHMÚ.

Napríklad v Žihárci to bolo 115 hodín, v Gabčíkove 114 hodín, v Kráľovej pri Senci 111 hodín, v Bratislave na letisku 110 hodín, v Bratislave na Kolibe 107 hodín. V Hurbanove a v Slovenskom Grobe to bolo 104 hodín, v Jaslovských Bohuniciach 103 hodín či v Bzovíku 102 hodín.

"V tohtoročnom decembri bolo priebežne trvanie slnečného svitu zatiaľ niekoľkonásobne kratšie," podotýka SHMÚ.

V období od 1. do 17. decembra bola dĺžka jeho trvania napríklad v Bratislave na letisku 21 hodín, v Piešťanoch 19 hodín, v Dolnom Hričove 18 hodín, v Nitre 22 hodín a v Hurbanove 30 hodín. V Oravskej Lesnej zaevidovali 18 hodín, v Banskej Bystrici 22 hodín, v Boľkovciach pri Lučenci 22 hodín, v Poprade 27 hodín, v Spišských Vlachoch 19 hodín, v Košiciach 15 hodín, v Trebišove 11 hodín a v Kamenici nad Cirochou 4 hodiny.

Veľmi krátke bolo podľa meteorológov trvanie slnečného svitu v posledných týždňoch predovšetkým v nižších polohách východného Slovenska. Prispeli k tomu aj častejšie a dlhšie trvajúce inverzie v týchto oblastiach Slovenska.