Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Počasie

ROZFÚKA SA: Vietor môže potrápiť najmä časť juhovýchodného Slovenska

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Vo väčšine Košického kraja a v okresoch Prešov i Vranov nad Topľou platí výstraha pred vetrom do štvrtka do 6.00 h.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 10. apríla (TASR) - Silnejší vietor môže v noci na štvrtok (11. 4.) potrápiť najmä časť juhovýchodného Slovenska. Vydaná je výstraha prvého stupňa. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na svojom webe.

Vo väčšine Košického kraja a v okresoch Prešov i Vranov nad Topľou platí výstraha pred vetrom do štvrtka do 6.00 h. Vietor tam môže dosiahnuť priemernú rýchlosť 45 kilometrov za hodinu, v nárazoch od 65 do 85 kilometrov za hodinu.

"Táto rýchlosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná," priblížil SHMÚ. Na juhozápade Slovenska platí výstraha pred vetrom v stredu do 20.00 h.


V Bratislavskom kraji vyčíňal vietor, hasiči mali niekoľko zásahov


Silný vietor si na území Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) počas stredy zatiaľ vyžiadal 14 výjazdov hasičov. TASR o tom informoval hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Bratislave Štefan Koči.

"Profesionálni a dobrovoľní hasiči pri zásahoch odstraňovali visiace konáre, naklonené alebo spadnuté stromy, zabezpečovali uvoľnené plechy na strechách budov či natrhnutý billboard," priblížil Koči.

Príslušníci Hasičského a záchranného útvaru hlavného mesta SR Bratislavy zasahovali v stredu do 14.00 h sedemkrát, príslušníci z Okresného riaditeľstva HaZZ v Pezinku zasahovali v jednom prípade. Pri štyroch udalostiach zasahovali dobrovoľní hasiči z Ružinova, v dvoch prípadoch dobrovoľní hasiči z Petržalky.