Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Počasie

Španielsko zasiahla snehová víchrica

Ľudia kráčajú po zasneženej ulici Paseo Castellana 11. januára 2021 v Madride. Foto: TASR/AP

Úrady obyvateľov vyzvali, aby zostali doma.

Madrid 11. januára (TASR) - Školy, súdy a múzeá boli v strednej časti Španielska v pondelok zatvorené v dôsledku snehovej víchrice Filomena, ktorá túto oblasť zasiahla ešte v piatok. Informovala o tom agentúra AFP.

Úrady obyvateľov vyzvali, aby zostali doma. Víchrica do stredného Španielsku priniesla najsilnejšie sneženie za posledné desaťročia a vyžiadal si životy štyroch ľudí. Len v Madride napadlo v sobotu 20 - 30 centimetrov snehu, čo je najviac od roku 1971.

Záchranári a armáda počas piatku a soboty pomáhali motoristom, ktorí uviazli na cestách. Príslušníci armády takisto odpratávali sneh z madridského letiska, na ktorom v nedeľu čiastočne obnovili prevádzku.

Všetky vzdelávacie a kultúrne inštitúcie v autonómnom spoločenstve Madrid zostanú v pondelok a v utorok zatvorené. Súdy budú zatvorené do stredy.

Španielska vláda uviedla, že situácia neovplyvní distribúciu vakcíny proti ochoreniu COVID-19. V krajine má byť v pondelok do všetkých oblastí rozvezených celkom 350.000 dávok očkovacej látky.