Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Počasie

VEĽKÁ PREDPOVEĎ POČASIA: Prečo február pripomína skôr apríl?

Na snímke v lesoch v bratislavskej mestskej časti Petržalka zakvitli prvé snežienky. Foto: TASR - Miroslav Košírer

Na konci februára by k nám mal preniknúť chladnejší vzduch. Nie je však zatiaľ jasné, do akej miery sa ochladenie prejaví.

Bratislava 16. februára (Teraz.sk) - Ani Hromnice ani Valentín, čo sú sviatky, kedy sa zvyklo v minulosti neraz ochladiť, nepriniesli tento rok riadnu februárovú zimu.

„Aj v uplynulom týždni pokračovalo na túto ročnú dobu veľmi teplé počasie. Priemerné denné teploty počas tohtoročného februára zodpovedajú marcovým a aprílovým hodnotám,“ povedal pre teraz.sk klimatológ Pavel Matejovič.

Ako dodal, kladná teplotná odchýlka prvej polovice februára od dlhodobého priemeru dosiahla v Hurbanove 9 °C, čo je len o 1 °C menej, ako je priemerná teplota apríla.

„Pokiaľ ide o mráz, tam sa mimoriadne teplé počasie prejavilo ešte markantnejšie. Napríklad v Hurbanove sa tento mesiac mráz vyskytol len v dvoch dňoch, pričom minimálna teplota dosiahla -1,7 °C. Počet mrazových dní, čiže dní s výskytom teploty nižšej ako 0 °C, bol v prvej polovici februára menší, ako býva priemerne v apríli,“ uviedol klimatológ.

Mimoriadne teplé počasie panuje v južnejších zemepisných šírkach. Napríklad v Maroku neďaleko Marakéšu v stredu namerali 36,6 °C, čím bol prekonaný národný rekord najvyššej februárovej teploty nameranej v tejto severoafrickej krajine.

Naopak, za severným polárnym kruhom, napríklad v Laponsku, zaznamenali silné mrazy. Na severe Fínska klesla v utorok teplota na – 34,2 °C.

Na Slovensku bude teplý charakter počasia podľa prognóz pokračovať aj v nasledujúcom týždni.

„Tohtoročný február tak kandiduje na najteplejší február v histórii meteorologických meraní na našom území. Doposiaľ najteplejší február sa u nás vyskytol v roku 1966, pričom jeho priemerná mesačná teplota bola v Hurbanove 6,5 °C. Tohtoročný február ho môže prekonať aj o 2 °C. Závisí to od počasia v závere februára,“ vysvetlil Matejovič.

„Meteorologické modely totiž už dlhšiu dobu avizujú, že na konci februára by k nám mal z vyšších zemepisných šírok preniknúť chladnejší vzduch. Momentálne sa však rozchádzajú v tom, do akej miery sa ochladenie prejaví. Vzduch, ktorý by k nám mal preniknúť, však nebude pochádzať z oblasti Sibíri. Je viac pravdepodobné, že pôjde o morský studený vzduch, ktorý sa viac prejaví na horách, v nížinách by maximálne teploty mali v závere februára vystupovať na 8 až 10 °C,“ avizoval klimatológ.

Aj vďaka nadpriemerne teplému februáru tohtoročná zima (teda obdobie od decembra do februára) u nás skončí pravdepodobne ako 2. najteplejšia v histórii meteorologických meraní. V prípade, že by v druhej polovici mesiaca opäť pokračovalo počasie pripomínajúce skôr apríl, než február, mohla by zima 2023/24 získať dokonca prvenstvo.


SOBOTA 17. 2. 2024
Prevažne oblačno a počas dňa miestami, na severe na mnohých miestach dážď alebo prehánky.
Minimálna teplota: 0° až 6°C
Maximálna teplota: 6° až 12°C
J vietor až 2 až 6 m/s

NEDEĽA 18. 2. 2024
Polooblačno až oblačno.
Minimálna teplota: 0° až 5°C
Maximálna teplota: 5° až 12°C
S vietor až 1 až 5 m/s

PONDELOK 19. 2. 2024
Premenlivá, počas dňa postupne veľká oblačnosť a na viacerých miestach dážď.
Minimálna teplota: 0° až 6°C
Maximálna teplota: 5° až 11°C
JZ vietor až 1 až 5 m/s

UTOROK 20. 2. 2024
Prevažne oblačno a na severe miestami, inde len ojedinele prehánky.
Minimálna teplota: 1° až 6°C
Maximálna teplota: 5° až 11°C
SZ vietor 1 až 5 m/s

STREDA 21. 2. 2024
Polooblačno až oblačno.
Minimálna teplota: 0° až 6°C
Maximálna teplota: 5° až 11°C
SZ vietor až 1 až 5 m/s

ŠTVRTOK 22. 2. 2024
Jasno až polooblačno.
Minimálna teplota: -1° až 6°C
Maximálna teplota: 6° až 13°C
J vietor až 2 až 7 m/s

PIATOK 23. 2. 2024
Veľká oblačnosť až zamračené a na mnohých miestach dážď.
Minimálna teplota: 3° až 9°C
Maximálna teplota: 6° až 14°C
J vietor až 2 až 6 m/s


Podrobnejšiu predpoveď nájdete TU.