Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Počasie

Bude rok 2023 najteplejším? Posledné mesiace lámali historické rekordy

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Autori správy uviedli, že august bol vôbec najteplejším mesiacom od začiatku meraní a druhým najteplejším mesiacom v histórii, a to po tohtoročnom júli.

Ženeva 6. septembra (TASR) - Posledné tri mesiace boli na Zemi najteplejšie v histórii záznamov. Vyplýva to zo stredajšej správy Svetovej meteorologickej organizácie (WMO). TASR o tom informuje podľa agentúry DPA.

Autori správy uviedli, že august bol vôbec najteplejším mesiacom od začiatku meraní a druhým najteplejším mesiacom v histórii, a to po tohtoročnom júli. WMO svoje najnovšie zistenia získala analýzou údajov Služby monitorovania zmeny klímy programu Copernicus (C3S) Európskej únie.

Teploty v auguste boli v porovnaní s predindustriálnym obdobím v priemere o 1,5 stupňa Celzia vyššie, vyplýva zo správy WMO. V auguste bola tiež zaznamenaná najvyššia priemerná teplota hladiny mora – dosahovala 20,98 stupňa Celzia.

"Tri mesiace, ktoré sme práve zažili, boli najteplejšie za uplynulých približne 120.000 rokov," uviedla námestníčka riaditeľa služby Copernicus Samantha Burgessová pre agentúru AFP.

Dodala, že ak bude na severnej pologuli "normálna" zima, v podstate môžeme povedať, že rok 2023 bude najteplejším rokom, aký ľudstvo zažilo.