Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Počasie

SHMÚ: Za posledných 24 hodín postihol dážď celé územie Slovenska

Ilustračná snímka Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Vyvrcholenie zrážkovej činnosti očakávajú meteorológovia ešte počas stredy. Vo štvrtok (18. 5.) síce zrážky tiež očakávajú, ale v menšej intenzite.

Bratislava 17. mája (TASR) - Za posledných 24 hodín sa vyskytli zrážky na celom území Slovenska. Plošne spadlo od desiatich do 30 milimetrov (mm), na severozápade a západe lokálne do 40 mm. Na krajnom západe dosiahli denné úhrny okolo 55 mm. Menej zrážok padlo na juhu stredného Slovenska a na krajnom východe. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti.

"Po niekoľkých hodinách trvalých a lokálne aj výdatných zrážok zaznamenávame v niektorých povodiach na tokoch výrazné vzostupy vodných hladín," konštatuje SHMÚ.

Ide predovšetkým o povodia slovenského úseku Moravy, Váhu (najmä v povodí Kysúc a menších povodiach Malých a Bielych Karpát, ale aj Javorníkov) a v povodí hornej Nitry. V ostatných povodiach prevažuje podľa meteorológov mierny vzostup až vzostup vodných hladín, hladiny mnohých tokov sú však rozkolísané. V noci a ráno dosiahli niektoré toky stupne povodňovej aktivity.

Vyvrcholenie zrážkovej činnosti očakávajú meteorológovia ešte počas stredy. Vo štvrtok (18. 5.) síce zrážky tiež očakávajú, ale v menšej intenzite. Väčšina vodných tokov by tak mala kulminovať v priebehu večerných a nočných hodín, prípadne v prvej polovici štvrtka. "Výnimkou budú len dolné časti väčších tokov, kde očakávame následné vzostupy z dotekania," podotýka SHMÚ.

Meteorológovia však v najbližších hodinách očakávajú vzostup aj na slovenskom úseku Moravy a Dunaja, a to pre zrážky v horných častiach ich povodí. V Moravskom Svätom Jáne na Morave očakávajú kulmináciu na úrovni prvého až druhého stupňa povodňovej aktivity. Dunaj v Devíne a Bratislave by sa však mal udržať pod úrovňou prvého stupňa povodňovej aktivity. Kulmináciu očakávajú meteorológovia vo štvrtok ráno, prípadne dopoludnia.