Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana

Práve teraz

Anglický futbalový klub FC Liverpool oznámil, že bude účinkovať
v televíznom dokumentárnom seriáli so zábermi zo zákulisia. Zachytí tak aj prácu trénera Jürgena Kloppa, ktorý po skončení tohto ročníka nebude pokračovať na lavičke "The Reds".

Spojené štáty pripísali zodpovednosť za dronový útok, pri ktorom
na základni v Jordánsku zahynuli traja americkí vojaci, skupine Islamský odpor v Iraku. Uviedol to v stredu hovorca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby.

Medzi možnými laureátmi Nobelovej ceny za mier za rok 2024
sú aj aktivisti usilujúci o mier v Pásme Gazy či na Ukrajine. Nominácie boli uzavreté v stredu. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Vlády musia riešiť výzvy ako klimatická kríza, bezpečnosť či
digitalizácia. Nemôžu to však robiť bez zapojenia, inovácií a vedenia zo strany súkromného sektora. Uviedla to prezidentka Čaputová na otvorení slovensko-kanadského biznis fóra v kanadskom Toronte.

Úvod

Ruské ministerstvo obrany v stredu uviedlo, že nad Čiernym morom
a Krymským polostrovom zneškodnilo 20 ukrajinských rakiet. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry AFP.

Poslanci Národnej rady (NR) SR sa prvý rokovací deň 9. schôdze
venovali vládnej novele Trestného zákona. Opätovne dominovali kritické vystúpenia opozície. Zákonodarcovia predložili viaceré pozmeňujúce návrhy.

V kauze Súmrak sa od 2. januára vedie trestné stíhanie. Vyplýva to
z informácií, ktoré TASR poskytla hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR Jana Tökölyová. Upozornili na to Aktuality.sk.

Predseda švédskej vlády Ulf Kristersson v stredu naznačil, že
bude mať možnosť hovoriť s maďarským premiérom Viktorom Orbánom ešte pred oficiálnym programom summitu. Obaja totiž pricestujú v Bruseli na mimoriadne zasadnutie Rady Európskej únie.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) upozorňuje v stredu
podvečer na poľadovicu, ktorá sa môže ojedinele vytvárať v časti Banskobystrického, Košického a Prešovského kraja. Vydané sú výstrahy prvého stupňa. Informoval o tom na svojom webe.

Polícia žiada verejnosť o pomoc pri pátraní po troch nezvestných
chovankyniach Reedukačného centra v Levoči. Krajská policajná hovorkyňa z Prešova informovala, že ide o 15-ročnú Kláru Rafaelovú, 17-ročnú Dianu Polyákovú a 16-ročnú Slavomíru Kurinovú.

Obyvatelia Pásma Gazy zomierajú od hladu pre obmedzovanie
humanitárnej pomoci, vyhlásil v stredu riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre krízové situácie Michael Ryan. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Maďarská vláda ubezpečuje Slovenskú republiku, že aj ona môže
rátať s podporou Maďarska v Európskej únii. Uviedol to v stredu na Facebooku politický riaditeľ úradu maďarského premiéra Balázs Orbán, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Juhokórejský prezident Jun Sok-jol v stredu varoval pred provokáciami
Severnej Kórey, ktorými sa môže pokúsiť narušiť aprílové parlamentné voľby. TASR informuje na základe správy agentúry Reuters.

Klub 500 podporuje prijatie novely Trestného zákona,
ktorá je predmetom rokovania Národnej rady SR. Vyplýva to zo stanoviska, ktoré TASR poskytol jeho výkonný riaditeľ Tibor Gregor.

Policajným kriminalistom z Brezna sa podarilo zadržať 39-ročného
muža z Brezna podozrivého z drogovej trestnej činnosti. Polícia u neho našla spolu 60 dávok rôznych drog, obvinený muž je stíhaný väzobne.

Diskusia v pléne Národnej rady (NR) SR k novele Trestného zákona,
ktorá je v druhom čítaní, bude skrátená na 62 hodín. Navrhol to Marián Saloň (Smer-SD) v úvode 9. schôdze, parlament to schválil. Rokovanie pokračuje od 14.00 h.

Prezident Európskej futbalovej únie (UEFA) Aleksander Čeferin
zdôraznil, že počas jeho pôsobenia sa v Saudskej Arábii neuskutoční žiadny duel Ligy majstrov.

Začala sa 9. schôdza Národnej rady SR.
Otvoril ju predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD). Na programe je zhruba 100 bodov. Medzi nimi sú aj neprerokované návrhy z predošlej schôdze, ktorá sa začala ešte v decembri.