Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava

Práve teraz

Generálny prokurátor Maroš Žilinka považuje uložený trest 15 rokov
väzenia pre vodiča Dušana D. z vlaňajšej tragickej dopravnej nehody na bratislavskej zastávke Zochova za neprimerane nízky.

Spoločná európska mena si v piatok uchránila svoje zisky z
predchádzajúceho dňa. Ráno sa obchodovala po 1,0781 USD, teda približne na rovnakej úrovni ako vo štvrtok (8. 6.) večer.

V súvislosti s predpokladaným, no vzhľadom na dianie v parlamente
negarantovaným legislatívnym doriešením systémového financovania RTVS sa telerozhlas pripravuje na niekoľko možných scenárov.

S búrkami treba počítať na celom Slovensku aj počas piatka.
Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahy prvého stupňa. Informuje o tom na svojom webe.

Japonský cisár Naruhito a cisárovná Masako navštívia v júni Indonéziu.
Pôjde o ich prvú štátnu návštevu od nástupu Naruhita na chryzantémový trón v roku 2019. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Úvod

Inflácia v Číne zostáva nízka. Tempo rastu spotrebiteľských cien bolo
v máji slabé a pokles cien výrobcov sa urýchlil. Zotavovanie druhej najväčšej svetovej ekonomiky po uvoľnení covidových reštrikcií je totiž len postupné.

Počas piatka a soboty (10. 6.) sprístupní Štátny archív v Trnave pri
príležitosti Medzinárodného dňa archívov svoje priestory verejnosti. Počas podujatia Deň otvorených dverí (DOD) sa uskutoční aj výstava pod názvom Túlavé topánky našich predkov.

Stovky Ukrajincov boli vo štvrtok evakuované zo striech svojich
zaplavených domov dva dni po zničení Kachovskej vodnej nádrže na rieke Dneper na juhu Ukrajiny. Kyjev medzitým podľa agentúry Reuters poprel tvrdenia o začiatku svojej protiofenzívy proti ruským jednotkám.

Bývalý brankár českej futbalovej reprezentácie Petr Čech podpísal
zmluvu s anglickým hokejovým klubom Oxford City Stars. Klub o tom informoval na svojom webe.

Slovenský šprintér Filip Federič obsadil na challengerovom mítingu
World Athletics Continental Tour v rakúskom St. Pöltene štvrté miesto v behu na 100 m. Devätnásťročný atlét zároveň časom 10,32 sekundy prekonal slovenský juniorský rekord Jána Volka.

Americký prezident Joe Biden a britský premiér Rishi Sunak vo štvrtok
oznámili nové strategické partnerstvo s cieľom lepšie čeliť hospodárskej nestabilite i výzvam zo strany Ruska a Číny. TASR správu prevzala z tlačových agentúr AFP, DPA a stanice Sky News.

Najväčšia európska atómová elektráreň stále dostáva vodu z priehrady,
ktorá sa pretrhla počas bojov na Ukrajine, uviedla vo štvrtok Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) so sídlom vo Viedni. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Hokejisti Floridy Panthers znížili stav finálovej série play off NHL
na 1:2. V noci na piatok zvíťazili na domácom ľade nad Vegas Golden Knights 3:2 po predĺžení, keď v 65. minúte rozhodol Carter Verhaege.

Bývalý americký prezident Donald Trump vo štvrtok uviedol, že bol
obvinený vo federálnom vyšetrovaní v súvislosti so zaobchádzaním s tajnými dokumentmi po odchode z funkcie hlavy štátu. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Britský premiér Rishi Sunak vo štvrtok odsúdil útok nožom v meste
Annecy vo francúzskych Alpách, pri ktorom utrpeli zranenia štyri deti v predškolskom veku vrátane jedného zo Spojeného kráľovstva.

Najmenej päť ľudí bolo vo štvrtok zastrelených v autoumyvárni
neďaleko mesta Nazaret na severe Izraela, zatiaľ čo pri druhom incidente neďaleko miesta činu boli ďalší dvaja ľudia zranení streľbou.

Americký prezident Joe Biden vo štvrtok privítal v Bielom dome
britského premiéra Rishiho Sunaka. Pomýlil si však jeho funkciu a nazval ho prezidentom. TASR správu prevzala z tlačových agentúr DPA a PA Media.

Vláda nevznikne, pokiaľ sa strany nedohodnú na tom, že kultúrne
otázky nechajú na ďalšie volebné obdobie. Vo štvrtkovej diskusnej relácii televízie JOJ "Na hrane" to uviedol predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina).

Námestník riaditeľa kancelárie ruského prezidenta Sergej Kirijenko
navštívil okupovanú časť juhoukrajinskej Chersonskej oblasti. Oznámil to vo štvrtok Ruskom dosadený šéf miestnej samosprávy Andrej Alexejenko, informuje TASR podľa správy tlačovej agentúry DPA.

Najmenej dvaja ľudia zahynuli a ďalší piati utrpeli zranenia, keď sa
zrútila budova v priemyselnej oblasti blízko marockej Casablancy. TASR informuje podľa agentúry AFP.