Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 24. máj 2024Meniny má Ela

Práve teraz

Americký výrobca čipov Intel investuje do výstavby nového závodu
v Izraeli zhruba 23 miliárd eur. Investíciu oznámil v nedeľu izraelský premiér Benjamin Netanjahu, ktorý rozhodnutie Intelu označil za najväčšiu zahraničnú investíciu v krajine. Informovala o tom agentúra Reuters.

Prezident Európskej futbalovej únie (UEFA) Aleksander Čeferin sa
neobáva odlivu hráčov do Saudskej Arábie. Je presvedčený, že krajina robí angažovaním hviezdnych hráčov na sklonku ich kariéry rovnakú chybu ako Čína.

Bývalý policajný prezident Tibor Gašpar bude v septembrových
parlamentných voľbách kandidovať za Smer-SD. V nedeľnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to vyhlásil líder strany Robert Fico. Podľa jeho slov je na kandidátke navrhovaný na vysokom mieste.

Španielsky cyklistický tím Euskaltel-Euskadija sa v nedeľu nemohol
postaviť na štart záverečnej 5. etapy pretekov Okolo Slovinska. Cez noc mu totiž v Ľubľani zmizla dodávka s bicyklami a kolesami. Prípad už vyšetruje miestna polícia.

Ak by hrozilo, že by bolo možné vytvoriť len koalíciu so Smerom-SD
a Republikou, Hlas-SD do takejto koalície určite nepôjde. V diskusnej relácii TA3 V politike to uviedol predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini.

Úvod

Ekvádorčanka (76), ktorú vyhlásili za mŕtvu a následne sa prebrala
počas svojej poslednej rozlúčky, po siedmich dňoch strávených na jednotke intenzívnej starostlivosti zomrela, oznámila v sobotu jej rodina.

Po vydretom víťazstve 2:1 na Islande vyzdvihol tréner slovenských
futbalistov Francesco Calzona charakter tímu. Napriek zisku dôležitých troch bodov do tabuľky J-skupiny kvalifikácie ME 2024 však nebol úplne spokojný s predvedeným výkonom.

Srbského basketbalistu Nikolu Jokiča privítal po návrate do rodného
mesta obrovský bilboard. Najužitočnejší hráč finálovej série nedávno skončenej sezóny v NBA je na ňom zobrazený okolo koní a nad ním je nápis: "Vitaj doma MVP."

Pôžičku alebo úver, najčastejšie na obstaranie, výstavbu či
rekonštrukciu bývania, majú dve pätiny Slovákov. Vyplýva to z tohtoročného prieskumu spoločnosti KRUK Česká a Slovenská republika.

Horskej záchrannej službe (HZS) nahlásili turisti v sobotu 17. júna
nájdenie telesných pozostatkov v Jánskej doline v blízkosti útulne Brenkus. HZS o tom informovala na svojej webovej stránke.

Všetky záchranné zložky aktuálne zasahujú na bratislavskom
Moste SNP, kde sa má na zábradlí nachádzať človek. Most je preto v smere z Petržalky do mesta uzavretý. Bratislavská polícia o tom informuje na sociálnej sieti.

Prezidentka Zuzana Čaputová udelila od nástupu do funkcie 24 milostí.
Tento rok zatiaľ vyhovela piatim z viac ako 400 žiadostí, vyše 200 zamietla. Vyplýva to z údajov zverejnených na webe Kancelárie prezidenta SR.

Približne 70 % Slovákov plánuje tento rok letnú dovolenku. Po
pandemickom útlme počas rokov 2020 až 2022 počet Slovákov cestujúcich na dovolenku do zahraničia narastá. Informuje prieskum, ktorý realizovala agentúra Go4insight.

Ukrajinské sily zničili muničný sklad neďaleko ruskom okupovaného
prístavného mesta Heničesk v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny. TASR správu prevzala v nedeľu z webovej stránky denníka The Guardian, ktorý sa odvoláva na ukrajinské úrady.

Poslanci Národnej rady (NR) SR sa vrátia do lavíc opäť v utorok
(20. 6.). Rokovanie by mali ráno začať dvoma bodmi z dielne Ministerstva hospodárstva (MH) SR, a to novelou zákona o všeobecnej bezpečnosti výrobkov a novelou zákona o ochrane spotrebiteľa.

Analytici oceňujú, že vláda odborníkov sa chce zamerať na kvalitnejšiu
dátovú podporu v zdravotníctve. Riaditeľ Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) Dušan Zachar a analytik INESS Martin Vlachynský to zhodnotili v reakcii na programové vyhlásenie vlády.

Digitálne euro, prispôsobenie systému dane z pridanej hodnoty
(DPH) digitálnemu veku, ale aj dlho očakávaná reforma rámca hospodárskeho riadenia Európskej únie (EÚ). Aj o týchto témach diskutovali ministri financií EÚ a eurozóny koncom týždňa v Luxemburgu.

Viacero osôb uniesli militanti, ktorí v piatok neskoro večer zaútočili
na strednú školu na západe Ugandy. Tento incident si vyžiadal najmenej 41 obetí a osem osôb utrpelo zranenia. TASR správu prevzala v nedeľu z agentúr AFP a DPA.

Futbalisti Brazílie odohrali prvý polčas sobotňajšieho prípravného
zápasu proti Guinei (4:1) v čiernych dresoch. Vedenie brazílskeho národného tímu uviedlo, že jeho hráči hrali v čiernej farbe po prvý raz v histórii. Týmto gestom podporili kampaň proti rasizmu.

Nemecký minister obrany Boris Pistorius sa nedomnieva, že by
opätovné zavedenie povinnej vojenskej služby vyriešilo personálne problémy nemeckej armády v najbližších rokoch. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.