Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam

Práve teraz

Prezidentka SR Zuzana Čaputová oznámi ďalší postup po doručení
žiadosti povereného ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana o odobratie poverenia na budúci týždeň. TASR o tom informoval prezidentkin hovorca Martin Strižinec.

Dočasne poverený minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan by mal v
súvislosti s medializovanou kauzou odstúpiť od projektu a neprevziať financie zo štátnej dotácie. Očakáva to dočasne poverený šéf envirorezortu Ján Budaj.

Bratislavské Letisko M. R. Štefánika si vo štvrtok pietnou
spomienkou pripomenulo 104. výročie úmrtia generála Štefánika.

Dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) odmieta
kritiku mimoparlamentného Hlasu-SD týkajúcu sa zámeny bratislavskej ubytovne Saratov za 50 apartmánov. Zdôraznil, že rezort postupoval podľa zákona a aktuálnych možností realitného trhu.

Taliansky historik umenia Silvano Vinceti tvrdí, že krajinu
na pozadí slávneho obrazu Mona Lisa od Leonarda da Vinciho identifikoval ako mestečko Laterina v provincii Arezzo južne od Florencie v Toskánsku.

Úvod

Výpoveďou bývalého šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy
Ľudovíta Makóa pokračovalo na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, hlavné pojednávanie v kauze Mýtnik.

Vo veku 86 rokov zomrel v stredu (3. 5.) v Bratislave maliar
Záboj Bohuslav Kuľhavý. O úmrtí jedného z najvýznamnejších výtvarných umelcov slovenskej maľby 20. a 21. storočia TASR informoval teoretik a historik umenia Ľuboslav Moza.

Dočasne poverený premiér Eduard Heger rešpektuje rozhodnutie
dočasne povereného ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana (nominant OĽANO) odísť z funkcie pre medializovanú kauzu rodinnej spoločnosti. Avizuje rokovanie s prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

Muž, ktorý pri stredajšom útoku nožom v berlínskej škole vážne
zranil dve maloleté dievčatá, mohol trpieť psychickou chorobou spôsobenou drogami. Uviedla to vo štvrtok nemecká prokuratúra, informuje TASR na základe správy agentúry AP.

Organizátori filmového festivalu v Cannes vo štvrtok oznámil zloženie
tohtoročnej deväťčlennej poroty, do ktorej bola vymenovaná americká herečka Brie Larsonová, americký herec Paul Dano či francúzska režisérka Julia Ducournauová. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Opozícia očakáva od prezidentky Z. Čaputovej vyvodenie zodpovednosti
v prípade kauzy dočasne povereného ministra pôdohospodárstva S. Vlčana. Hlas-SD ju žiada o vymenovanie úradníckej vlády a očakáva aj odchod dočasne povereného šéfa envirorezortu J. Budaja.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vo štvrtok počas
kampane pred prezidentskými a parlamentnými voľbami opäť verbálne zaútočil proti LGBTQ+ ľuďom, keď na zhromaždení v čiernomorskom meste Giresun vyhlásil: "Sme proti LGBT".

Jelenicu pred nemocnicou v Brezne nenapadli vlci, zrazilo ju auto.
Situáciu preveril priamo na mieste člen stráže ochrany prírody. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR o tom informovalo na sociálnej sieti.

Na plážovom kúpalisku v Žiari nad Hronom sa už začalo s prípravami
na tohtoročnú letnú sezónu. V prípade priaznivého počasia by kúpalisko malo svoje brány otvoriť v polovici júna. Na svojej oficiálnej webovej stránke o tom informovala samospráva.

Rozloha Národného parku Slovenský kras by sa po zonácii mala zvýšiť
na 35.527 hektárov. Výmera jeho ochranného pásma má byť znížená na 5715 hektárov, pričom zóna s piatym stupňom ochrany má tvoriť 24,18 percenta územia.

V nitrianskom priemyselnom parku došlo včera podvečer
k zrážke autobusu a osobného auta. Podľa polície tam vodička vozidla Hyundai i30 pri vychádzaní z parkoviska pravdepodobne nedala prednosť autobusu, ktorý išiel po hlavnej ceste.

V kauze Tipos naďalej pokračuje vyšetrovanie. TASR to potvrdila
hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR Jana Tökölyová.

Riešením kauzy o pridelení dotácie rodinnej spoločnosti nie je vzdanie
sa funkcie, ale vzdanie sa nároku na dotáciu. Dočasne poverenému ministrovi pôdohospodárstva Samuelovi Vlčanovi to odkázala vicepremiérka a šéfka Za ľudí Veronika Remišová.

Vodič Dušan D. z vlaňajšej tragickej dopravnej nehody v centre
Bratislavy zostáva vo väzbe. Na neverejnom zasadnutí o tom rozhodol senát Krajského súdu (KS) v Bratislave. Väzobný verdikt je právoplatný.