Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav

Práve teraz

Severoatlantická aliancia zaznamenala "určité náznaky", že Rusko
požiadalo Čínu o zbrane. Vyhlásil to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Informoval o tom portál britského denníka The Guardian.

Dvoma domácimi zápasmi odštartujú futbalisti Slovenska nový
kvalifikačný cyklus. V boji o postup na ME 2024 sa najskôr stretnú vo štvrtok v Trnave s Luxemburskom, o tri dni neskôr 26. marca privítajú v Bra­tislave Bosnu a Hercegovinu.

Dvoma domácimi zápasmi odštartujú futbalisti Slovenska nový
kvalifikačný cyklus. V boji o postup na ME 2024 sa najskôr stretnú vo štvrtok v Trnave s Luxemburskom, o tri dni neskôr 26. marca privítajú v Bra­tislave Bosnu a Hercegovinu.

Čína schválila svoju prvú vakcínu proti ochoreniu COVID-19 založenú
na technológii mRNA. Stalo sa tak niekoľko mesiacov po tom, ako Peking uvoľnil prísne opatrenia, čo vyvolalo prudký nárast nových prípadov nákazy.

Policajti v Bruseli spustili streľbu na psychiatrického pacienta,
ktorý začal byť agresívny a schmatol nôž, a smrteľne ho zranila. Informovala o tom bruselská prokuratúra, na ktorú sa odvolala tlačová agentúra AFP.

Úvod

Poslanci Národnej rady (NR) SR otvorili 6. rokovací deň aktuálnej
88. schôdze diskusiou o vládnom návrhu novely katastrálneho zákona. V úvode dňa majú v programe viacero návrhov z dielne dočasne povereného vicepremiéra Štefana Holého (Sme rodina).

Lyžiarska sezóna na Slovensku pomaly končí. Na veľkonočnú lyžovačku
zostanú v prevádzke už len najvyššie položené lokality, vzhľadom na vysoké denné teploty, ktoré znižujú snehovú vrstvu na zjazdovkách.

Vo veku 80 rokov zomrel bývalý americký basketbalista Willis Reed.
V rokoch 1970 a 1973 priviedol New York Knicks v pozícii kapitána k obom ich doterajším titulom v zámorskej NBA. Informáciu priniesol klub a agentúra AFP.

Traja ľudia zahynuli a sedem ďalších utrpelo zranenia v noci pri
ruskom útoku dronmi v Kyjevskej oblasti. Informovali o tom tamojšie úrady, na ktoré sa odvolala tlačová agentúra AFP.

Čínsky prezident Si Ťin-pching odcestoval z Moskvy a ukončil tak
návštevu Ruska, počas ktorej absolvoval summit so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom. Krátko na to odišiel aj japonský premiér Fumio Kišida z Kyjeva. TASR o tom informuje na základe správ AP a AFP.

Zásoby vody sú vo svete v dôsledku nadmernej spotreby, znečistenia
a klimatickej zmeny čoraz viac ohrozené. Organizácia Spojených národov na to upozornila v utorok v správe zverejnenej niekoľko hodín pred začiatkom Konferencie OSN o vode, informuje agentúra AFP.

NAKA zasahuje od rána na území Bratislavského, Trnavského a
Žilinského kraja v rámci akcie Chikara 2 v súvislosti s drogovým biznisom. Jej výsledkom je zatiaľ 16 obvinených osôb. Medzi nimi je aj aktívny policajný funkcionár z Trnavy.

Ruské námorné sily skoro ráno "odrazili" útok dronmi na prístav
Sevastopol na Krymskom polostrove, anektovanom Moskvou od Ukrajiny. Informoval o tom Kremľom podporovaný gubernátor mesta Michail Razvožajev, na ktorého sa odvolala tlačová agentúra AFP.

Taiwan je pripravený na akékoľvek kroky Číny počas nadchádzajúcej
zahraničnej cesty taiwanskej prezidentky Cchaj Jing-wen. Uviedol to predstaviteľ taiwanského ministerstva obrany. TASR prevzala správu z agentúry Reuters.

USA ponúkajú Slovensku za darované stíhačky MiG-29 12 nových
vrtuľníkov Bell AH-1Z Viper s príslušenstvom, výcvikom pilotov a technikov, ako aj vyše 500 rakiet AGM-114 Hellfire. Dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď o tom informoval na sociálnej sieti.

Budúcnosť počasia, klímy a vody naprieč generáciami, tak znie téma
tohtoročného Svetového meteorologického dňa. Odborná i laická verejnosť si ho pripomenie vo štvrtok 23. marca, v deň výročia vzniku Svetovej meteorologickej organizácie (WMO) v roku 1950.

Ako všeobecné ohrozenie vyšetruje polícia utorkový (21. 3.) požiar na
jednom z internátov v Košiciach. Požiar sa zaobišiel bez zranení, z objektu bolo evakuovaných približne 200 ľudí. Na sociálnej sieti o tom informuje košická krajská polícia.

Najmenej 11 obetí si v Afganistane a Pakistane vyžiadalo zemetrasenie
s magnitúdou 6,5. Miestne úrady hlásili desiatky zranených. TASR prevzala správu z agentúry AP.

Viedenské Leopoldovo múzeum sa rozhodlo zavesiť nakrivo 15 obrazov
krajinomalieb, aby tak upozornilo na možné dôsledky klimatickej zmeny na životné prostredie. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.