Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár

Práve teraz

Jednu obeť si vyžiadal útok mačetami,
ku ktorému došlo na stanici metra v rakúskej metropole Viedeň. Ťažko zranený muž neskôr podľahol svojim zraneniam v nemocnici.

Počas pôsobenia lídra OĽANO Igora Matoviča ako šéfa na ministerstve
financií (MF) dosiahla SR najnižší štrukturálny deficit v histórii. V reakcii na aktuálne zverejnené údaje o hospodárení štátu za minulý rok o tom informoval Matovič.

V 12. ročníku Dediny roka sa predstaví 12 slovenských obcí.
O národné ocenenie a zviditeľnenie zabojujú Benkovce, Bzince pod Javorinou, Čičmany, Čierne, Gajary, Jakubova Voľa, Korňa, Necpaly, Rakovo, Spišské Tomášovce, Vinosady a Veľké Ripňany.

Pracovisko Štátnej poľnohospodárskej a potravinárskej inšpekcie
v Prahe ročne odhalí prítomnosť pesticídov či mykotoxínov v dvoch až troch percentách skúmaných vzoriek.

Bilaterálne vzťahy medzi Slovenskom a Talianskom, ako aj spolupráca v
oblasti energetiky a obrany boli témami stretnutia dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera a prezidenta Talianska Sergia Mattarellu.

Úvod

Taliansky tenista Jannik Sinner postúpil do štvrťfinále na antukovom
turnaji ATP v Barcelone. V osemfinále vyradil ako nasadená štvorka šestnástku turnaja Jošihita Nišioku z Japonska 6:1, 4:6, 6:3.

Mimoparlamentný Hlas-SD vyzýva dočasne povereného premiéra
Eduarda Hegera, aby splnil svoj sľub ambulantným lekárom a dofinancoval im zvýšené náklady za energie. Zástupcovia ambulancií považujú pomoc za nevyhnutnú.

Súdna rada SR na svojom zasadnutí nezaujala stanovisko k hodnoteniu
sudcov okresných súdov, ktoré zverejnila v marci organizácia Transparency International Slovensko (TIS). Jej vedenie ešte predtým odporúčalo hodnotenie stiahnuť.

Vo štvrtkovej ôsmej partii súboja o titul majstra sveta v šachu
v kazašskej Astane sa zrodila remíza. Rus Jan Nepomňaščij hrajúci pod hlavičkou Medzinárodnej šachovej federácie (FIDE) sa na nej dohodol s Číňanom Ting Li-ženom po 45. ťahu.

Vesmírna raketa Starship spoločnosti SpaceX, ktorá vo štvrtok
odštartovala na svoj prvý skúšobný let z kozmodrómu v Boca Chica v americkom Texase, po niekoľkých minútach vybuchla. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry AFP.

Doterajší riaditeľ Záchrannej služby Košice Dušan Kožuško skončil vo
svojej funkcii. Z tejto pozície ho odvolali v piatok (14. 4.). Pre TASR to potvrdilo Ministerstvo zdravotníctva SR. Novým riaditeľom ZSKE sa stal Vladimír Hosa.

Spoločnosť AURES Holdings, prevádzkovateľ siete AAA AUTO
a Mototechna v strednej Európe, zvýšila v minulom roku medziročne tržby o 19 % na 1,013 miliardy eur. Firma o tom informovala vo štvrtok.

Predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico opätovne upozornil na
manipulovanie výpovedí spolupracujúcich obvinených policajtmi NAKA. Dokazovať to majú zverejnené nahrávky. Vyplýva to z jeho vyjadrení počas tlačovej konferencie.

Nemecká vláda by čoskoro mala oznámiť zlepšenie
odhadu tohtoročného vývoja ekonomiky, na druhej strane, odhad na rok 2024 bude o niečo horší než na začiatku roka.

Mimoparlamentné Maďarské fórum kritizuje pripravovanú reformu
územnej správy z dielne Ministerstva vnútra (MV) SR. Návrh považuje za neakceptovateľný a označuje ho za zlé riešenie. Pre TASR to uviedol šéf MF Zsolt Simon.

Hnutie Sme rodina by sa témou reformy územnej správy zaoberalo
až po voľbách. Pre TASR to uviedlo tlačové oddelenie strany v reakcii na pripravovanú reformu z dielne Ministerstva vnútra (MV) SR.

Podpredseda opozičnej strany Smer-SD a poslanec Národnej rady SR
Richard Takáč vyzýva dočasne povereného ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana, aby neodporúčal vláde SR vymenovať Petra Marušáka za generálneho riaditeľa Slovenského pozemkového fondu (SPF).

Slovenský plynárenský priemysel (SPP) podpísal vo štvrtok
nezáväzné memorandá o porozumení s najväčšími talianskymi energetickými spoločnosťami Eni, Snam a Enel.

Pol roka pred predčasnými parlamentnými voľbami nie je ideálne
načasovanie na riešenie tak komplexnej a závažnej problematiky, ako je reforma územnej správy. Pre TASR to uviedla strana Za ľudí na margo plánovanej reformy z dielne Ministerstva vnútra (MV) SR.

SNG nie je len areál v Bratislave, ale aj vysunuté pracoviská –
kaštieľ v Strážkach, Galéria Ľudovíta Fullu v Ružomberku, Schaubmarov mlyn v Pezinku, Zvolenský zámok a najnovšie Digitalizačné pracovisko v Banskej Bystrici. Pripomenula to jej generálna riaditeľka.