Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela

Práve teraz

Občanom z krajín EÚ sa podarilo v niekoľkomesačnom predstihu
vyzbierať potrebných milión podpisov na podporu európskej občianskej iniciatívy Európa bez kožušín, ktorú Európska komisia oficiálne zaregistrovala vlani v máji. Informuje o tom spravodajca TASR.

Rakúsko ako neutrálna krajina by mohlo hrať úlohu sprostredkovateľa
v konflikte Ukrajiny a Ruska. Povedal to český prezident Miloš Zeman po stretnutí s rakúskym prezidentom Alexandrom Van der Bellenom, ktorý sa s ním prišiel rozlúčiť.

Slovenská tenistka Kristína Kučová sa prebojovala už do štvrťfinále
dvojhry na turnaji ITF EMPIRE Women´s Indoor v Trnave. V druhom kole vyradila 17-ročnú Češku Luciu Havlíčkovú 6:4, 7:6 (4). V druhom dejstve odvrátila za stavu 4:5 pri vlastnom podaní tri setbaly.

Umelecký súbor Lúčnica má po 75 rokoch svoju vlastnú budovu v
Hurbanových kasárňach v Bratislave. Sídliť v nej budú všetky zložky – tanečný súbor, spevácky zbor, orchester, krojáreň, administratíva.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov povedal, že po
rokovaniach skupiny G20 v indickej metropole Naí Dillí nebude vydané spoločné vyhlásenie. India ako hosťovská krajina miesto toho zo zasadnutia zverejní zhrnutie.

Úvod

Šéf ruskej žoldnierskej organizácie známej ako Vagnerova skupina
Jevgenij Prigožin zverejnil video, ktoré údajne zachytáva jeho bojovníkov takmer v centre Bachmutu. O toto východoukrajinské mesto sa už dlhé mesiace zvádzajú ťažké boje.

Kvarteto nórskych bežkýň na lyžiach v zložení Tiril Udnes Wengová,
Astrid Oeyre Slindová, Ingvild Flugstad Östbergová, Anna Kjersti Kalvaaová získalo na MS v Planici zlaté medaily v štafete na 4x5 km.

Talianska premiérka Giorgia Meloniová počas návštevy Indie požiadala
tamojšieho premiéra Naréndru Módího o pomoc pri nastolení "spravodlivého mieru" na Ukrajine.

Rozsah poškodení železničnej infraštruktúry po stredajšom (1. 3.)
vykoľajení vlaku v stanici Žilina je značný. TASR to potvrdila hovorkyňa ŽSR Ria Feik Achbergerová. Dodala, že k úplnému odstráneniu nehody by mohlo dôjsť v piatok (3. 3.).

Ukrajina odmietla tvrdenia Moskvy, že skupina ukrajinských diverzantov
prekročila hranice Brianskej oblasti na juhu Ruska a spustila paľbu na civilistov. Kyjev tieto tvrdenia označil za "úmyselnú provokáciu," informovala agentúra Reuters.

Britská vláda na začiatku pandémie koronavírusu krátko zvažovala,
že dá preventívne utratiť všetky mačky domáce chované v krajine. Uviedol to bývalý námestník ministra zdravotníctva James Bethell.

Ruskú vlajku namaľoval niekto na prednú stranu skaly, na ktorej je
umiestnený symbol dánskej metropoly Kodaň — socha Malej morskej víly. Uviedla to vo štvrtok tamojšia polícia, ktorá to označila za "akt vandalizmu".

Britské kráľovské námorníctvo vo vyhlásení uviedlo, že vo februári
zadržalo pašerácku loď prevážajúcu iránske zbrane vrátane protitankových riadených striel.

Finančná správa opäť spúšťa listovú kampaň, ktorou chce podporiť
plnenie daňových povinností. V najbližších dňoch dostane 7315 daňovníkov listy, v ktorých ich upozorní na povinnosť podať daňové priznanie a zaplatiť daň z príjmu z prevodu vlastníctva nehnuteľnosti.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) v rámci policajnej akcie
s názvom Francesco zadržala osobu R. P., ktorá je podozrivá z vyhrážania sa redaktorke RTVS. Polícia o tom informovala na sociálnej sieti.

Rusko bolo nútené pozastaviť účasť na Dohode o znížení počtu
strategických zbraní s USA, pretože USA ju využívali na pomoc Ukrajine pri útokoch na ruské strategické zariadenia. Povedal to námestník ruského ministra zahraničia, informuje TASR na základe Reuters.

Slovenský snoubordista Samuel Jaroš postúpil do finále Big Air na MS
v gruzínskom Bakuriani. V kvalifikácii obsadil tretie miesto so ziskom 145,75 bodu a na najlepšieho Japonca Taigu Hasegawu stratil 10,5 b.

Ak by bol v Spojených štátoch prezidentom Donald Trump, vojna na
Ukrajine by vôbec nevypukla, vyhlásil pre švajčiarsky týždenník Die Weltwoche predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

Pri čerpaní informácií o korupcii a nastoľovaní spravodlivosti
ľudia najviac dôverujú médiám a protikorupčným mimovládkam, najmenej politikom. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky agentúry Focus pre Transparency International Slovensko (TIS).

Študent strednej školy v Kalifornii podľahol bodným zraneniam, ktoré
utrpel počas potýčky so spolužiakmi v triede. V noci na štvrtok o tom informovala miestna polícia. TASR správu prevzala z agentúry AP.