Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Preferencie

VIDEO: OĽaNO a NOVA nepôjdu do volieb v koalícii

Na snímke zľava Daniel Lipšic a Igor Matovič počas tlačovej konferencie a predstavenia kandidačnej listiny do parlamentných volieb hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽaNO - NOVA). V Bratislave 7. decembra 2015. Foto: TASR/Jakub Kotian

Dôvodom je, že ich predstavitelia nechcú mať priamu zodpovednosť za to, ak by sa vládnemu Smeru-SD vďaka prepadnutiu ich hlasov podarilo získať vo voľbách ústavnú väčšinu.

Bratislava 7. decembra (TASR) – Hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobností (OĽaNO-NOVA) a hnutie NOVA nepôjdu do volieb v koalícii. Dôvodom je, že ich predstavitelia nechcú mať priamu zodpovednosť za to, ak by sa vládnemu Smeru-SD vďaka prepadnutiu ich hlasov podarilo získať vo voľbách ústavnú väčšinu. Pri predstavovaní spoločnej kandidátky na pôde parlamentu to dnes povedal líder hnutia OĽaNO-NOVA Igor Matovič.



Matovič sa obáva, že Slovensko by sa mohlo stať „druhým Bieloruskom“. Priznal, že volebné preferencie z prieskumov im šance na úspech nedávali. „Spravili sme zodpovedný krok,“ uviedol na margo nedávneho sľubu, že si obe hnutia nechcú zbabelo znižovať latku tým, že do volieb nepôjdu ako koalícia. Na takýto vstup do parlamentu je potrebných až sedem percent hlasov.

Lipšic a Matovič zopakovali verejne, že si neuplatnia mandát v prípade, ak ich kandidátka nezíska sedem percent. „Neviem, čo viac vám môžem povedať, ako keď vám dám verejný prísľub,“ vysvetlil Matovič s tým, že nie je ako Robert Fico, ktorý povedal, že nebude v politike po roku 2014. „Sľub platí, je definitívny a neodvolateľný,“ doplnil Matoviča líder NOVA Daniel Lipšic.

NOVA získala na kandidátke OĽaNO-NOVA celkom 35 miest. Prvých päť je od 14. do 18. miesta, ďalšie sú od 22. miesta, kde NOVA získala každú štvrtú pozíciu. Pôvodne mala mať miesta už v prvej pätnástke, v OĽaNO-NOVA sa ale nakoniec rozhodli zvýšiť „predvoj“ občianskych kandidátov z 10 na 13. Väčšinu z nich dnes Matovič predstavil na tlačovej konferencii.

Líderkou Remišová

„Naša kandidátka je iná v tom, že má srdce,“ opísal líder OĽaNO–NOVA. Vysvetlil, že nejde o ideologickú kandidátku, cieľom ktorej by bolo zvádzať v parlamente ideologický boj, ale vstupenkou na ňu boli skutočné osudy ľudí. To je podľa Matoviča záruka, že jeho ľudia budú v parlamente bojovať proti korupcii a rozkrádaniu.

„Pre mňa je kľúčové, že sa kandidátka tvorila výrazne inak ako u iných strán,“ vysvetlil Lipšic. Podľa jeho slov vznikala na základe silných príbehov jednotlivcov, ktorí sa dokázali nezlomiť pred mocou a riskovali vo svojom živote. Jej lídrom je napokon blogerka a protikorupčná aktivistka Veronika Remišová, ktorá naposledy poukázala na kauzu kompy na Dunaji. „Verím, že presvedčíme, že Slovensko sa dá posunúť dopredu,“ povedala Remišová.



Dvojkou na listine je lekár Alan Suchánek, ktorý upozornil na predražený nákup piešťanského CT prístroja. Tretia je aktivistka a divadelná režisérka Viera Dubačová. Nasledujú Marek Krajčí, Oto Žarnay, Soňa Gaborčáková, Anna Verešová, Silvia Petruchová, Miroslav Sopko a prvú desiatku uzatvára Ján Marosz.

OĽaNO napokon urobilo miesto aj pre zdravotnú sestru Elenu Čerceňákovú, občiansku aktivistku Natáliu Gálisovú a občianskeho aktivistu Michala Šipoša. Predseda NOVA Daniel Lipšic je na 14. mieste, za NOVA v prvej pätnástke kandiduje aj podpredseda hnutia Gábor Grendel.

Na listine je ďalej aj afganský lekár z Rimavskej Soboty Mir Obaidullah, ktorý kandiduje z 34. miesta, či novinár Jozef Hübel (51. miesto). O post poslanca sa uchádza i Peter Hochschorner, otec bratov Petra a Pavla Hochschornerovcov. Obsadil 57. priečku. Na listine OĽaNO-NOVA figuruje aj tribún Novembra 1989 Ján Budaj. Kandiduje z 89. miesta.



Na snímke Veronika Remišová počas tlačovej konferencie a predstavenia kandidačnej listiny do parlamentných volieb hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽaNO - NOVA). V Bratislave 7. decembra 2015.
Foto: TASR/Jakub Kotian


Na snímke Oto Žarnay počas tlačovej konferencie a predstavenia kandidačnej listiny do parlamentných volieb hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽaNO - NOVA). V Bratislave 7. decembra 2015.
Foto: TASR/Jakub Kotian


Poslanci NR SR za OĽaNO sú na konci listiny. Najvyššie sa umiestnil Igor Hraško, ktorý obsadil 140. miesto. Štvorica zakladateľov hnutia OĽaNO je na posledných štyroch miestach: Igor Matovič tradične na 150. mieste, Erika Jurinová je 149., Jozef Viskupič 148. a Martin Fecko 147.

Parlamentné voľby sa na Slovensku uskutočnia v sobotu 5. marca 2016. Voliť bude môcť viac ako 4,4 milióna občanov. Oficiálna volebná kampaň sa začala 12. novembra. Politické subjekty môžu na ňu minúť najviac tri milióny eur.

Na snímke Silvia Petruchová počas tlačovej konferencie a predstavenia kandidačnej listiny do parlamentných volieb hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽaNO - NOVA). V Bratislave 7. decembra 2015.
Foto: TASR/Jakub Kotian


Na snímke Jozef Hübel počas tlačovej konferencie a predstavenia kandidačnej listiny do parlamentných volieb hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽaNO - NOVA). V Bratislave 7. decembra 2015.
Foto: TASR/Jakub Kotian


Na snímke Miroslav Sopko počas tlačovej konferencie a predstavenia kandidačnej listiny do parlamentných volieb hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽaNO - NOVA). V Bratislave 7. decembra 2015.
Foto: TASR/Jakub Kotian


Na snímke Ján Marosz počas tlačovej konferencie a predstavenia kandidačnej listiny do parlamentných volieb hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽaNO - NOVA). V Bratislave 7. decembra 2015.
Foto: TASR/Jakub Kotian


Na snímke Soňa Gaborčáková počas tlačovej konferencie a predstavenia kandidačnej listiny do parlamentných volieb hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽaNO - NOVA). V Bratislave 7. decembra 2015.
Foto: TASR/Jakub Kotian


Na snímke Anna Verešová počas tlačovej konferencie a predstavenia kandidačnej listiny do parlamentných volieb hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽaNO - NOVA). V Bratislave 7. decembra 2015.
Foto: TASR/Jakub Kotian


Na snímke Marek Krajčí počas tlačovej konferencie a predstavenia kandidačnej listiny do parlamentných volieb hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽaNO - NOVA). V Bratislave 7. decembra 2015.
Foto: TASR/Jakub Kotian