Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Prešovský kraj

Aktivisti rozbehli petíciu za obnovu technickej pamiatky Skladu soli

Vyhorený sklad soli v Prešove v mestskej časti Solivar Foto: TASR/Milan Kapusta

Prešovčania chcú petíciou upozorniť na záchranu vyhoreného skladu.

Prešov 19. marca (TASR) – Obyvatelia mesta Prešov a niekoľko mestských poslancov spustilo dnes petíciu za obnovu vyhorenej budovy Skladu soli, ktorá je súčasťou Národnej kultúrnej pamiatky v mestskej časti Solivar. Sklad, ktorý vyhorel v roku 1986, mal byť opravený do marca 2013. Dodnes sa so stavbou ani nezačalo, problémom bola prvá súťaž na zhotoviteľa a následný súdny spor. Ministerstvo kultúry vtedy súťaž zrušilo.

„Napriek tomu, že veci sa pohýnajú a je vyhlásená nová súťaž, chceme v ľahkej deklaratórnej forme spustiť petíciu, ktorá bude trvať do 30. apríla 2014. Celá prešovská verejnosť, ale aj širšia verejnosť v rámci Slovenska sa môže svojím podpisom vyjadriť, že chce obnovu Soľného skladu v Solivare ako unikátnej technickej pamiatky. V druhej časti petície deklarujeme, že chceme, aby ministerstvo kultúry vyčlenilo ďalšie finančné prostriedky na obnovu Národnej kultúrnej pamiatky Solivar,“ informoval člen petičného výboru a poslanec mestského i krajského parlamentu v Prešove Peter Krajňák.

Ďalej hovorí, že aj ostatné historické objekty ako starý gápeľ, četerne či varňa budú čochvíľa potrebovať opravu. Petičný výbor bude podpisy zbierať do konca apríla a následne chcú petíciu odovzdať do rúk ministra kultúry Mareka Maďariča. Neveria totiž, že aj keď je spustená nová súťaž na zhotoviteľa stavby, stihnú sa peniaze z eurofondov na tento účel vyčerpať do nového termínu, ktorým je podľa Krajňáka jún 2015. Obávajú sa toho, že k oprave možno ani nedôjde, ak ministerstvo nestihne čerpať financie z regionálneho operačného programu (ROP) ani v druhom termíne.

"Na rekonštrukciu bývalého skladu soli má Slovenské technické múzeum Košice ako správca pripravený a schválený projekt, na ktorý sme získali finančnú podporu v objeme 2,48 milióna eur s DPH v rámci ROP. Predpokladaný termín ukončenia súťaže na zhotoviteľa stavby je apríl alebo máj tohto roka. Národná kultúrna pamiatka Solivar bude zrekonštruovaná v priebehu roka 2015," reagoval hovorca Ministerstva kultúry SR Jozef Bednár.

Vzhľadom na to, že múzeum meškalo s rekonštrukciou tejto pamiatky, mesto Prešov požiadalo ešte v minulom roku ministerstvo kultúry, aby previedlo pamiatku do jeho správy s tým, že sa o ňu bude starať. Mesto dostalo negatívnu odpoveď, no primátor Pavel Hagyari napriek tomu dúfa, že rekonštrukcia sa začne čoskoro.