Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Prešovský kraj

Bardejov chce znížiť počet križovatiek pri areáli suburbia

Námestie v Bardejove Foto: TASR/Milan Kapusta

Vzácne stavby sú v dopravne exponovanom priestore na obvode mestskej pamiatkovej rezervácie a je ohraničená cestnými komunikáciami so štyrmi križovatkami.

Bardejov 13. novembra (TASR) – Mesto Bardejov pri zabezpečovaní ochrany pamiatkového fondu dlhodobo rieši nielen jeho obnovu, ale súčasne aj negatívne dosahy okolitej dopravnej infraštruktúry a zástavby na tieto pamiatky. V súčasnosti sa záchrana historického dedičstva sústreďuje na obnovu okolia areálu židovského suburbia, ktoré je súčasťou lokality Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Mesto má zámer presunúť časť dopravy a vytvoriť pešiu zónu pri vstupe do suburbia. Uvádza sa to na svojej webstránke.

Suburbium je lokalizovaná v dopravne exponovanom priestore na obvode mestskej pamiatkovej rezervácie a je ohraničená cestnými komunikáciami so štyrmi križovatkami. Tie si vyžadujú celý rad investícií s cieľom zlepšenia dopravnej situácie danej lokality. Mesto má spracovanú štúdiu riešenia tejto zóny s názvom Námestie SNP - Námestie času.

Investičný zámer predpokladá vytvorenie pešej zóny v nástupnom priestore do areálu suburbia. Projekt si vyžiada zrušenie dvoch križovatiek, s čím súvisí zvýšenie priepustnosti ostávajúcich dvoch križovatiek, prostredníctvom ktorých sa zabezpečí dopravná obsluha dotknutého územia. Podstatou návrhu riešenia na zvýšenie priepustnosti je komplexná prestavba terajšej križovatky ulíc Štefánikova - Tarasa Ševčenka - Mlynská na okružnú križovatku. Prestavba križovatky si bude vyžadovať zmeny verejného osvetlenia, priechodu pre chodcov a cyklistov, zastávky MHD a architektonických prvkov.

V súlade s touto štúdiou mestské zastupiteľstvo schválilo investičný zámer, ktorý predpokladá viaczdrojové financovanie rekonštrukcie križovatky.

Predpokladaný termín realizácie stavby je do 30. júna budúceho roka. Celkový rozpočtový náklad na rekonštrukciu predstavuje takmer 890.000 eur (s DPH).