Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

BATIZOVCE: V obci obnovili tradíciu dožinkových slávností

Na snímke odovzdávanie dožinkového venca predsedovi družstva v obci Batizovce pod Tatrami 16. októbra 2014. Foto: TASR/Adriána Antošková

Dožinky je slávnosť pri ukončení žatvy, v mnohých európskych aj mimoeurópskych krajinách má dodnes náboženský charakter.

Batizovce 17. októbra (TASR) – V obci Batizovce pod Tatrami sa miestny odbor Matice slovenskej (MS) už druhý rok usiluje obnoviť tradíciu dožinkových slávností. Vo štvrtok (16. 10.) popoludní tak na tamojšie družstvo skupinka ľudí v krojoch a s ľudovou muzikou odniesla jeho predsedovi dožinkový veniec. „Je to poďakovanie za tú jeho celoročnú prácu a starostlivosť, ako sa usiloval. Keď sa chodí gratulovať, tak sa chodí s kyticou kvetov, ale keď sa chodí na družstvo, tak sa chodí s dožinkovým vencom. Chceme tú tradíciu, ktorá už vymizla, zachovať ale aj ukázať mladším generáciám, ako sa to robí, aby potom po nás mohli pokračovať,“ uviedol pre TASR Milan Pastrnák z miestneho odboru MS.

Súčasťou dožinkového venca sú kvety, stužky ale aj klásky z ovsa, žita, jačmeňa či pšenice. Pastrnák si dožinkové slávnosti pamätá ešte ako mladý muž, 40 rokov však už táto tradícia v obci nefungovala. V minulosti sa chodilo na ozdobených vozoch, kočoch a s koňmi, na sprievode sa zúčastnila aj celá dedina. Prvý pokus opäť zaniesť dožinkový veniec na družstvo sa tu uskutočnil vlani a nadšenci v tom chcú pokračovať aj na budúci rok. „Verím, že práve mladí ľudia sa budú o to usilovať čoraz viac a nájdu si čas počas školy, či zamestnania,“ dodal Pastrnák.

Na snímke príprava na odovzdávanie dožinkového venca v obci Batizovce pod Tatrami 16. októbra 2014.
Foto: TASR/Adriána Antošková
Batizovce však už nie sú tak poľnohospodársky zameranou obcou ako pred rokmi. V minulosti na družstve pracovala polovica dediny, dnes ich je asi 20. Práve obnova dožinkových slávnostní by podľa Pastrnáka mala povzbudiť ľudí, ktorí stále na poli tvrdo pracujú. „Teší ma, že títo zanietení ľudia obnovili túto tradíciu, pretože to chlebové odvetvie je na pokraji nejakého záujmu. Sme prezentovaní ako požierači dotácií, čo nie je pravda, pretože dorábanie toho každodenného chleba nie je také jednoduché, ako to vyzerá,“ upozornil predseda Poľnohospodárskeho družstva v Batizovciach Marcel Stoličný.

Tohtoročná sezóna bola podľa neho maximálne náročná, veľa urobila chýbajúca zima a jednotlivé porasty napádali choroby. Zároveň prišli o kvalitu obilia, dopestovali ho len v kŕmnej forme a niektoré parcely sa vôbec nedali zožať. „Tento rok je náročný, jednak bol počas vegetácie a náročný je aj z ekonomického hľadiska, cena obilnín je katastrofálna. Preto to nechávame doma a skŕmime to vlastnými zvieratami,“ uzavrel Stoličný.

Dožinky je slávnosť pri ukončení žatvy, v mnohých európskych aj mimoeurópskych krajinách má dodnes náboženský charakter. Súčasťou slávnosti môže byť odváženie posledného snopu z poľa, predanie dožinkového venca a vinšovanie hospodárovi. Potom nasleduje hostina s hudbou a tancom, niekedy ľudia vyšli von do záhrady a s dospelými tancovali dokonca aj deti. Veniec sa schovával v hospodárstve do Vianoc alebo až do nasledujúcej žatvy.