Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Prešovský kraj

Budúci sociálno-výchovní pracovníci budú s dôchodcami maľovať na sklo

Ilustračná snímka Foto: TASR/Michaela Zdražilová

Prešovských seniorov, ale i mladých študentov technika maľovania na sklo podľa jej slov oslovila. Naučili sa prenášať obrysy obrázkov na predmet a následne ich dotvárať špeciálnymi farbami na sklo.

Prešov 19. februára (TASR) - Štyri prešovské denné centrá – stacionáre, zaplnili v týchto dňoch žiaci a seniori. Žiaci a žiačky prešovských základných škôl, budúce sociálno-výchovné pracovníčky z košickej Súkromnej strednej odbornej školy a seniori spolu objavovali maľovanie na sklo. Témou bola Minulosť, prítomnosť a budúcnosť mojimi očami. TASR o tom informoval tlačový referent Mestského úradu v Prešove Milan Grejták.

"Cieľom bolo prepájať skúsenosti seniorov s nadšením mládeže. Zároveň sa však prepájala teória zo školy s praxou, keď si stredoškoláci, budúci sociálno-výchovní pracovníci, mohli vyskúšať reálnu prácu so seniormi. Súčasne bolo cieľom ponúknuť takúto možnosť uplatnenia žiakom základných škôl, ktorí sa rozhodujú o svojom budúcom povolaní," vysvetlila vedúca odboru sociálnych služieb Mestského úradu (MsÚ) v Prešove Mária Humeníková.

Prešovských seniorov, ale i mladých študentov technika maľovania na sklo podľa jej slov oslovila. Naučili sa prenášať obrysy obrázkov na predmet a následne ich dotvárať špeciálnymi farbami na sklo. Pod ich rukami vznikali ornamenty, obrázky i nápisy na hrnčekoch, na zaváraninových pohároch, na fľašiach či pohárikoch.

Aj keď sa na záver v každom centre oceňovalo, poradie či ceny neboli podľa jej slov dôležité. "Dôležitejšie boli vzťah, ktorý si všetci zúčastnení vytvorili, a príjemná atmosféra, ktorá dotvárala celé podujatie," dodala Humeníková.